Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че според бюрото новият коронавирус "най-вероятно" произхожда от "контролирана от китайското правителство лаборатория".

"От доста време насам ФБР преценява, че произходът на пандемията най-вероятно е потенциален лабораторен инцидент", заяви той пред Fox News.

Това е първото публично потвърждение на засекретената преценка на ФБР за това как се е появил пандемичният вирус. Китай отрича да е имало пробив в лабораторията в Ухан, като нарече твърдението клеветническо.

Коментарите на Рей идват ден след като посланикът на САЩ в Китай призова страната да бъде "по-честна" относно произхода на коронавируса. В интервюто си Кристофър Рей заяви, че Китай "прави всичко възможно, за да се опита да осуети и замаже" усилията за установяване на източника на глобалната пандемия.

"И това е жалко за всички", каза той.

Според някои проучвания вирусът е преминал от животни към хора в Ухан, Китай, вероятно на градския пазар за морски дарове и диви животни. Пазарът се намира на 40 минути път с кола от водещата световна вирусна лаборатория - Института по вирусология в Ухан, който извършва изследвания на коронавирусите.

Други американски правителствени агенции са направили различни заключения от тези на ФБР, като степента на увереност в констатациите им е различна. В неделя американските медии съобщиха, че Министерството на енергетиката на САЩ е оценило с "ниска степен на увереност", че вирусът е изпуснат от лаборатория. Преди това агенцията заяви, че още няма отговор как е започнал да се разпространява той.

В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя "усилията на цялото правителство" да открие как се е появил коронавирусът. Той обаче добави, че САЩ все още нямат ясен консенсус за това какво се е случило.

"Просто все още не сме стигнали дотам", каза той. "Ако имаме нещо, което е готово да бъде представено на американския народ и Конгреса, ще го направим".

В продължение на месеци, в разгара на пандемията теорията за лабораторен произход на вируса се разглеждаше противоречиво, като високопоставени здравни служители публично отричаха като възможност, че коронавирусът може да е бил създаден в лабораторна среда и след това да е бил "изпуснат".

Разследване на Световната здравна организация (СЗО) нарече теорията за лабораторно изтичане "изключително малко вероятна", но след като разследването беше подложено на сериозна критика, генералният директор на агенцията по-късно призова за ново проучване.

Новият коронавирус се появи за първи път в края на 2019 г. и оттогава доведе до смъртта на близо седем милиона души по света.