Най-малко 36 души са загинали, след като пътнически и товарен влак се сблъскаха недалеч от гръцкия град Лариса. 

Три вагона на пътническата композиция са се преобърнали и е избухнал пожар, съобщи гръцкият телевизионен канал ERT1. Във влака са пътували 350 души.

До момента са окрити телата на 36 загинали. Част от тях са силно обгорели и ще се наложи ДНК анализ за разпознаването им, пише Катимерини. Очаква се броят на жертвите да нарасне, тъй като в първия вагон все още има блокирани хора. Пострали са 85 души. Поне  66 са настанени в биолница души са били ранени, от които 25 са в тежко състояние. 

Жители на градовете Лариса и Патра от сутринта се извиха на дълги опашки пред медицинските пунктове, за да дарят кръв за пострадалите. 

Инцидентът е станал край гара Темпи, недалеч от Лариса в област Тесалия. Пътническият влък е пътувал от Атина за Солун. На мястото на инцидента са пристигнали тридесет линейки.

В спасителните действия са се включили 150 пожарникари и 17 пожарни коли.

Костас Агорастос, областен управител на Тесалия, заяви пред гръцката телевизия Скай, че двата влака са се сблъскали челно с висока скорост.

"Първият и вторият вагон вече не съществуват, а третият е дерайлирал", каза той.

"Процесът по евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака", заяви Василис Вартакоянис, говорител на гръцката противопожарна служба.

Спасители с челници работеха в гъст дим, докато изваждаха от вагоните парчета счупен метал, за да търсят заклещени хора. Други претърсваха полето с фенерчета и проверяваха под отломките. Няколко от загиналите са били открити в района на ресторанта близо до предната част на пътническия влак.

Възможната причина за сблъсъка не е изяснена към момента. Полицията разпитва двама служители на железниците, но те не са задържани.

Пътниците, които са получили леки наранявания или са невредими, са били транспортирани с автобус до Солун, на 130 км на север.

Полицията е записала имената им при пристигането, за да издири евентуално изчезнали пътници.

Оцелял тийнейджър, който не съобщи името си, разказа пред гръцки репортери, когато слезе от един от вагоните, че малко преди катастрофата усетил рязко спиране и видял искри.

"Нашият вагон не дерайлира, но тези отпред дерайлираха", разказа той, видимо разтърсен.

Младежът, който е пътувал в четвъртия вагон, допълни, че е използвал чанта, за да счупи прозореца и да избяга.

Железопътният оператор Гръцки железници (Hellenic Train) съобщи, че в пътническия влак от Атина за Солун са пътували около 350 пътници.

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, областният управител на Тесалия, определи сблъсъка като "много силен" и заяви, че това е "ужасна нощ".

"Предната част на влака е смачкана. ...Наложи се да дойдат кранове и специална подемна техника, за да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има отломки, разхвърляни навсякъде около мястото на катастрофата", разказа той.

Официални представители заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ.

Компанията Гръцки железници е управлявана от италианската FS Group, която извършва железопътни услуги в няколко европейски държави.