Прокуратурата в Нидерландия поиска 12 месеца затвор, част от които условно, срещу двама мъже, които тайно са си сваляли презервативи по време на секс, без да информират партньорите си. Това "скрито" сваляне е равно на изнасилване, то е форма на принудителен необезопасен секс, заяви прокурорът пред съда в Дордрехт.

В първия наказателен процес пред съда се изправи 28-годишният Халдун Ф. от Ротердам. Според прокуратурата, той се е запознал с жертвата си чрез сайт за запознанства и са се срещнали в дома му през август 2021 г. По време на срещата те правили секс по взаимно съгласие при условие, че той използвал презерватив.

Първоначално той се е съгласил. Но докато се любели, Халдун тайно свалил контрацептива. Заподозреният отрича това. Прокурорът поиска за него присъда от 12 месеца затвор, 4 от които условно. Адвокатът на жертвата прочете нейното изявление в съда.

"Уморена съм от това, че много мъже си мислят, че могат да правят каквото си поискат", каза тя. "Трябва да се обръща повече внимание на посочването на границите на другия. Трябва да се спре с обвиняването на жертвите. Скриването е твърде често срещано явление. Трябва да се направи нещо по този въпрос. Извършителите не осъзнават огромните щети, които нанасят".

По второто дело в съда се яви 26-годишният Рубен Р. от Ротердам. Той изрази съжаление за случилото се и заяви, че е "забравил" да постави втория презерватив, който по думите му доброволно е поискал след анален секс след прелюдия. Той заяви, че е бил много впечатлен от сексуалната игра на партньорката си.

"Много съжалявам, че това се случи с нея", каза Рубен през сълзи.

Според адвоката му не е ставало въпрос за подло поведение и Рубен Р. не се опитва да оправдае действията си.

Прокуратурата поиска 12 месеца затвор, 4 от които условно, и ограничителна заповед срещу Рубен. Според адвоката това е прекалено много.

"Искането е високо, но това е и сериозно нарушение на нормите", отговори прокурорът.

"Върховенството на закона е смущаващо изостанало по отношение на правата на жените", заяви жертвата на Рубен в съда. Прокурорът се съгласи по този въпрос.

Прикриването не е отделно престъпление според Наказателния кодекс. Ако изнасилването не бъде доказано, прокуратурата настоява съдът да осъди заподозрените за принуда, защото са принудили жертвата "да търпи незащитен секс с него". Прокурорът заяви:

"Не мога да се съглася с това, което е станало: "Съдът трябва да реши дали това е изнасилване или принуда".

Съдът в Дордрехт ще се произнесе по двете дела на 14 март.