Президентът на Китай Си Цзинпин предвижда "интензивна и широкообхватна" реорганизация на държавата и на управляващата комунистическа партия, съобщиха китайските държавни медии.

Част от този план ще бъде представен на започващата в неделя годишна сесия на Общокитайското събрание на народните представители - еднокамарния китайски парламент, на която се очаква Си да си осигури трети петгодишен президентски мандат.

Той отново призова за амбициозни институционални реформи, след като получи безпрецедентен трети мандат начело на Китайската комунистическа партия (ККП) през октомври миналата година. Тогава Си Цзинпин затвърди позицията си на най-влиятелния китайски ръководител след Мао Цзедун, отбелязва Ройтерс.

Миналата година китайската икономика нарасна с 3 процента - един от най-слабите темпове в историята на страната от почти половин век. Тя беше отслабена и от подкрепяните от президента строги ограничения заради COVID-19, които бяха отменени през декември.

Си Цзинпин каза на важно тридневно заседание на Централния комитет (ЦК) на ККП, че част от плана за реформиране на държавните институции ще бъде представена пред парламента. На конгреса през октомври партията даде ясно да се разбере, че са необходими реформи на институциите, включително във финансовата сфера, добави той.

Общият план за реформите ще бъде "целенасочен, интензивен и широкообхватен, засягащ дълбоко вкоренени интереси", цитира Синхуа речта на Си Цзинпин пред ЦК на ККП. Китайският лидер не каза кога ще бъдат представени за обсъждане плановете за реформиране на партийните структури. Агенция Синхуа не съобщи подробности за тези промени.