Майкъл Коен, бивш адвокат на Доналд Тръмп, дава в понеделник последните си показания по делото за платени "пари за мълчание" срещу бившия президент в Ню Йорк. 

Той вече свидетелства, че Тръмп е одобрил план за възстановяване на 130 000 долара, които са били платени на Сторми Даниълс като пари за мълчание преди изборите през 2016 г. Тръмп отрича да е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие плащането на Даниълс - бивша порнозвезда, която твърди, че двамата са правили секс и вече мина през свидетелското място в процеса.

Коен в миналото заяви, че би поел куршум за Тръмп, но по-късно се обърна срещу бившия си шеф и сега е призован като основен свидетел на обвинението. Той имаше пореден тежък период на свидетелското място,  тъй като бе изправен пред огромен брой въпроси от адвоката на Тръмп, който го обвинява в кражба от Trump Organization. Коен призна това - заяви пред съда, че е поискал възстановяване на 50 000 долара за плащане на 20 000 долара на технологична компания през 2016 г.

Майкъл Коен

Защитата, която отдели много време на дискредитирането на Коен като свидетел, нанесе още един удар по доверието към него. Те се опитаха да внушат на съдебните заседатели, че главният свидетел на прокуратурата е лъжец и че е неетичен адвокат, който тайно е записвал своя клиент Доналд Тръмп и други лица. Сега успяха да го подтикнат да признае и че е мамил.

Тод Бланш, адвокат на Тръмп, попита по-рано Коен дали е фактурирал на Trump Organization 50 000 долара, за да покрие сметка от 20 000 долара, и е задържал разликата.

Коен отговори:

"Да, сър."

Това може да се окаже огромен удар за доверието към Коен.

Когато пое разпита на Майкъл Коен, прокуратурата се насочи към най-голямата бомба от днешния ден: че той е откраднал 30 000 долара от Trump Organization. По-рано Коен свидетелства, че е платил на технологичната компания Red Finch 20 000 долара, въпреки че Trump Organization е дала на Коен 50 000 долара за услугите им.

"Защо сте взели тези допълнителни 30?", запита Сюзън Хофингър.

"Бях ядосан заради намаляването на бонуса и затова просто почувствах, че това е почти като самоподпомагане", казва Коен.

Бившият адвокат обясни, че Trump Organization“ дължи пари на Red Finch, защото е създала алгоритъм, който "гарантира, че г-н Тръмп ще се издигне значително" в президентското допитване.

Хофингер отбелязва, че Тръмп изобщо не е искал да плаща на Red Finch. Коен казва, че това е станало, защото американската медия "Ес Ен Би Си" не е продължила с проучването.

След обвинителите Тод Бланш отново разпита Майкъл Коен. Той го притиска за това кой наистина е отговорен за загубата на адвокатския му лиценз, като отбелязва, че Коен е осъден и за престъпления, свързани с данъчни измами и лъжи пред Конгреса.

Адвокатът Тод Бланш

Коен заяви, че Тръмп е една от причините да не може повече да практикува адвокатска професия. Той е последният свидетел на обвинението, а защитата може да призове свидетели, когато представя своята версия. Все още не е решено дали самият Тръмп ще даде показания.

След приблизително пет седмици, 19 свидетели и купища документи обвинението срещу Доналд Тръмп представи доказателствата, предавайки делото на защитата преди заключителните аргументи, които се очакват следващата седмица.

Първият съществен свидетел на защитата е Робърт Костело - адвокат, който е давал правни съвети на Коен през 2018 г., да се яви на разпит.

Костело беше смятан за вероятен свидетел на защитата, който ще подпомогне усилията за дискредитиране на Коен. Костело е разговарял с Коен, когато през 2018 г. се разрази историята с парите за мълчание, и му е помогнал да се справи с някои правни проблеми по това време.

Съдебните заседатели бяха помолени да се оттеглят за малко, тъй като прокурорите възразиха срещу призоваването на Костело като свидетел. Сюзън Хофингер заяви, че показанията на Костело трябва да бъдат ограничени и че не трябва да му се позволява да коментира надеждността на други хора.

Съдия Мърчан заяви, че ще позволи на Робърт Костело да даде някои показания, но постави някои ограничения.

"Няма да допусна това да се превърне в процес в процеса", каза той.

Емил Бове пое разпита и изиска Робърт Костело да отговаря "много точни" на въпросите му. Той пита какво е казал Майкъл Коен за плащането на пари за мълчание.

"Коен многократно е казвал, че президентът Тръмп не е знаел нищо за тези плащания, че той е направил това сам“, каза Костело.

Разпитът бе осеян с много възражения от страна на обвинителите, които съдията приемаше. Той инструктира свидетеля да не отговаря, след като възражението е прието. Пренебрежителното поведение на свидетеля не се хареса на съдията Хуан Мърчан и най-напрегнатият момент за деня настъпи, когато той нареди съдебната зала да бъде освободена, след което направи строга забележка към поведението на Боб Костело. Тя обаче бе чута и отвън - съдията се скара на свидетеля да не издава възклицания и да не върти очи при неговите отсъждания. След това залата отново бе отворена и процесът продължи.

Ще свидетелства ли Тръмп?

Процесът напредва и въпросът дали бившият президент на САЩ ще свидетелства лично става все по-парещ.

Малко вероятно и рисковано е, но вратата остава отворена за Тръмп да се яви на наказателния процес, който е първият в историята за бивш президент на САЩ. Експертите се съмняват, че той ще го направи, тъй като това би го изложило на ненужна правна опасност и съдебен кръстосан разпит от страна на прокурорите.

Тръмп се оплака пред журналисти, че "не му е позволено да има нищо общо с политиката, защото през последните четири седмици седи в една много студена, мразовита и тъмна стая".

Наричайки делото политизирано, група водещи републиканци застанаха зад гърба му, докато той даваше изявления пред репортери извън съдебната зала. В нарастващия списък влизат няколко законодатели, които държат под око на избора на Тръмп на вицепрезидент, включително сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргам.