Джо Байдън предизвика Доналд Тръмп на дебат и той прие предизвикателството. Двамата ще уважат поканата на Си Ен Ен за дебат на 27 юни - исторически сблъсък, който ще даде тон на последните месеци от кампанията.

"Получих и приех покана от Си Ен Ен за дебат на 27 юни. Предавам ти, Доналд.: навсякъде, по всяко време, на всяко място", заяви Байдън в публикация в X.

По-късно служител на кампанията на Тръмп заяви, че републиканецът също е приел предложението.

Байдън едва наскоро заяви, че с удоволствие ще дебатира с Тръмп, макар че не се ангажира с формата на такъв дебат, като каза на радиоводещия Хауърд Стърн: 

"Щастлив съм да дебатирам с него."

Във видеоклип в социалните мрежи и последващо писмо до Комисията за президентските дебати кампанията на Байдън изложи предложените от нея условия, включително възможни дати за дебати през юни и септември.

"Доналд Тръмп загуби два дебата с мен през 2020 г. Оттогава той не се е явявал на дебати. Сега се държи така, сякаш отново иска да дебатира с мен", каза Байдън.

В публикация в социалната мрежа "Истина" Тръмп прие предизвикателството.

"Готов съм и желая да дебатирам с Криворазбрания Джо на двете предложени дати през юни и септември", каза републиканецът.

Неофициални разговори между кампаниите на Байдън и Тръмп за дебатите са се състояли през последните седмици и са били съсредоточени главно върху взаимното пренебрежение към Комисията за президентските дебати и потенциалните сценарии за заобикаляне на комисията.

Според прессъобщение на Си Ен Ен дебатът ще се проведе в студиото на телевизията в Атланта без присъствието на публика. Модераторите на дебата и допълнителни подробности ще бъдат съобщени по-късно.