България е имала предложение да получи бронетанкова техника срещу предоставянето на въоръжение за Украйна. Това стана ясно от думите на началника на тобраната Емил Ефтимов по време на негово участие в Българската национална телевизия в петък. По неясни до момента причини предложението не е доведено до изпълнение.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов каза пред националната телевизия, че е имало предложение от държава член на НАТО и дори е стартирал процес по оценка на възможностите за предоставяне на оръжие. “За съжаление нямаше развитие по този въпрос”, казва адмиралът и обяснява, че става въпрос за предоставянето на употребявана техника, което обаче щяло да бъде стъпка към модернизация на армията ни. Възможността България да получи ново въоръжение и техника срещу т.нар. "триъгълни сделки" е тема на поредица от обвинения срещу президента Румен Радев и военния министър Димитър Стоянов от една страна и политическите партии - от друга. Този тип сделки дават възможността за модернизиране на армията ни, но според Радев и Стоянов тази въможност е пропиляна и вече е късно да бъде използвана. От друга страна държавният глава е категоричено против предоставянето на оръжие и боеприпаси за Украйна и дори нарече партиите, които настояват за това "партии на войната". "Недопустимо е в тази изключително сложна среда за сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като донор за въоръжените сили на Украйна”, смята българският президент. Според него "прозорецът за получаване на нещо като замяна е затворен". Дори и да е било възможно – това количество е нищожно на фона на цялостната необходимост на превъоръжаване на българската армия”, категоричен бе държавният глава. Военният министър, който допреди това беше главен секретар на президента, дори стигна по-далеч, като посочи за виновник правителството на Кирил Петков. По думите му: "Заради предишното правителство на Кирил Петков, България пропусна шанса да получи модерни западни оръжия в замяна на старото съветско оръжие, което да предостави на Украйна".

Той подчерта, че България е пропуснала момента да осъществи триъгълни сделки, защото кабинетът „Петков“ е решил да предостави само хуманитарна помощ.

По време на коалиционния кабинет на Кирил Петков даването на военна помощ на Украйна беше блокирано от БСП, които го поставиха като условие за оставането си в коалицията, припомня "Свободна Европа". От началото на войната Румен Радев твърди, че решение за предоставяне на въоръжение на Украйна е “начин за въвличане на България във войната”. България предостави военна помощ на Украйна, след като мнозинството депутати в 48-ото Народно събрание приеха такова решение. То задължи служебното правителство, назначено от президента, да изпрати оръжия и боеприпаси. В същото време българското правителство търси начин за подмяна на старите си боеприпаси, някои от които са произведени преди 1970 година. Решението все още не е подложено на разглеждане от правителството.