В навечерието на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна американският президент Джо Байдън направи необявено посещение в столицата Киев.

Това е първото посещение на Байдън в страната след инвазията и то е подготвяно от няколко месеца, като са взети предвид всички вероятни заплалахи за сигурността му. 

Някои анализатори нарекоха операцията "безпрецедентна" и "историческа".

По въздух и земя

До последния момент в програмата на президента на сайта на Белия дом е отбелязано пътуването до Полша. Това, което се случва обаче, е че два дни преди посещението му във Варшава, Байдън напуска резиденцията си с кортеж. Това е станало около 3.30 часа сутринта източно време в неделя. Вместо с президентския Air Force One за това пътуване е използван модифициран Боинг 757, известен като Air Force C-32.

Този по-малък самолет се използва обикновено за вътрешни полети и за кацане на по-малки летища. 

Самолетът е бил позициониран в база Андрюс, Вашингтон, като изчаквал Байдън на тъмно и неосветено място до хангар далеч от пистата със спуснати щори.

Специализираните сайтове за проследяване на полети са уловили този самолет с променена позивна - SAM060.

След спирка за зареждане с гориво в Германия, където президентът е останал на борда на самолета, машината е изключила транспондера си за едночасовия полет до Жешов, Полша.

Онлайн програми за проследяване на въздушния трафик са засекли необичайна активност в близост до полско-украинската граница часове преди посещението. Сред тях е имало разузнавателни самолети, както и изтребители.

В екипа на Байдън са били само шепа от най-близките му помощници, медицински екип, фотограф и служители на специалните служби. Само двама журналисти, вместо обичайните 13, са придружавали президента. Техните електронни устройства са били изключени и предадени на охраната в самолета.

В същото време в Киев са поканени малък брой журналисти, на които не е съобщено какво ще отразяват.

От Полша президентът се качил на влак за близо 10-часовото нощно пътуване до Киев.

Информиран за всяка стъпка

В Полша Байдън е бил откаран точно пред вагона на влака, в който е трябвало да бъде превозен. Във влака е имало значително повече представители на специалните служби. Влакът е спирал няколко пъти по неизяснени засега причини. В единия от тези случаи е било потвърдено, че в него се е качила допълнителна охрана.

Докато Байдън е в Киев, американски самолети за наблюдение, включително въздушен радар E-3 Sentry и електронен самолет RC-135W Rivet Joint, са наблюдавали Киев от полското въздушно пространство.

Най-малко едно превозно средство е използвано от Байдън в Киев. Той пристигна в Мариинския дворец с бял брониран джип Тойота, който най-вероятно е собственост на украинското правителство – от кадрите на посещението се вижда ясно украинската регистрация. Специализирани издания отбелязват, че в Киев е имало и антитерористичен екип от американските спецслужби, който през цялото време на посещението е следил обстановката.

Русия била уведомена, за да няма инциденти

Според помощник-съветника по сигурността Джон Файнър президентът е бил информиран за всяка стъпка по плана за транспортирането му до Украйна. Той е бил запознат с всички рискове и опасности по това пътуване и е взел решението след разговори с най-приближените от неговия кабинет.

Първоначално на Байдън било предложено срещата да се осъществи в украинския град Лвьов, който е близо до полската граница, но той отказал.

В същото време Русия е била официално уведомена за тези планове, за да се избегнат необмислени действия.

„Поради чувствителния характер на тези комуникации, няма да навлизам в това как са отговорили или какво е точното естество на нашето съобщение, но мога да потвърдя, че сме предоставили това известие“, коментира Джейк Съливан, съветникът по сигурността на американския президент, цитиран от CNN.

Белият дом описа процеса на подготовката по посещението като много труден в логистично отношение. Според директора по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд, „посещението на президент на САЩ в зона на активни военни действия като тази е историческо и безпрецедентно и изисква много внимателно планиране.“

Зад кулисите

Това, което остава зад кулисите, е включването на огромен ресурс по поддръжка на посещението. За това посещение са били активирани множество летателни апарати с различно предназначение, които са били във висока бойна готовност при възникване на непредвидени събития. Вероятно в бойна готовност са били и артилерийски системи.

В случай на инцидент с президента, трябва да бъде осигурено бързото му транспортиране на територията на най-близката натовска държава. Вероятно е и в близост да е имало екип за специални операции на територията на Полша или дори Украйна.