Заради предишното правителство на Кирил Петков, България пропусна шанса да получи модерни западни оръжия в замяна на старото съветско оръжие, което да предостави на Украйна.

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той подчерта, че България е пропуснала момента да осъществи триъгълни сделки, защото кабинетът „Петков“ е решил да предостави само хуманитарна помощ.

Такива сделки са се осъществявали през март и април. Сега западните държави вече директно ще предоставят оръжие и няма да участват в триъгълни сделки.

„Закъсняхме с триъгълните сделки, защото предишното правителство реши да предоставя хуманитарна помощ.

Триъгълни сделки се правеха през март-април.

Техниката, която е била заделена за резерв, е била предоставена тогава“, каза пред bTV Димитър Стоянов.

Министърът заяви, че няма как парламентът да реши какво въоръжение да бъде изпратено на Украйна, защото експертизата е на МО.

„България даде това, което е възможно да отдели. Ние сме удовлетворили техните искания, съобразно нашите възможности. Удовлетворили сме техните топ 3“, каза той и добави, че украинската страна получаваме само благодарности.

„Абсолютно манипулативно е, че ще изпращаме войски в Украйна. Категорично няма да изпращаме войски. Ще изпратим инструктори в Германия и Полша, които да инструктират украински военнослужещи“, каза още Димитър Стоянов.

Той подчерта, че стриктно се изпълнява решението на Народното събрание.

„Очакваме да пристигне заявка и тогава ще изпратим нашите военнослужещи“, уточни Стоянов.

Той е категоричен, че „България има нужда от модернизация на българската армия. Ние останахме на нивото, което бяхме през 1989 г.“.