Министър Анелия Клисарова на откриването на конференцията във Виена

Близо пет пъти са се увеличили учениците в българските училища зад граница през последните пет години. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. Тя присъства на откриването на конференцията на тема „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина", която започна във Виена.

Форумът, на който присъстват над 70 ръководители и преподаватели от повече от 35 български училища в Европа и Америка, е организиран от Министерството на образованието и науката, Асоциацията на българските училища в чужбина, българското училище във Виена „Св. св. Кирил и Методий" и БКИ „Дом Витгенщайн".

Министър Клисарова обобщи, че през учебната 2009/2010 година родните училища в чужбина са били 53, а учениците, обучавани в тях - 3,111. През настоящата учебна година училищата са 179, а възпитаниците им - 14,851.

За онези деца, които се връщат в Родината след продължителен престой в чужбина и искат да продължат обучението си в България, ще бъдат създадени центрове за реинтеграция. В тях те ще могат да наваксват знания, ако са пропуснали материал по даден предмет, за да продължат нагоре.

Директорът на българското училище във Виена Ирина Ботева-Владикова каза, че от Австрия към България се връщат много малко емигранти, но към Родината поемат много от децата на българи, работили в Испания, Гърция и Кипър.

Георги Донков, ,,БГ глас"