Пенсионираният генерал-майор Уилям Андерс, бивш астронавт на "Аполо 8", загина при самолетна катастрофа.

90-годишният Андерс е пилотирал старинния си самолет Т-34 Mentor на военновъздушните сили, когато е паднал във водите край островите Сан Хуан в щата Вашингтон.

Той е бил единственият човек на борда. Андерс прави емблематичната снимка "Изгревът на Земята" през 1968 г. - първото цветно изображение на Земята от космоса.

Смъртта му е потвърдена пред информационната агенция от сина му Грег Андерс. "Семейството е съсипано", каза Грег Андерс и добави, че той "ще им липсва много".

Новинарската агенция се позовава на данните от полета и на записите на Федералната авиационна асоциация (FAA), за да стигне до заключението, че Андерс е собственик на самолета.

Освен това в няколко публикации в социалните мрежи се съобщава, че той е бил зад управлението на самолета, когато той се е разбил фатално.

Уилям Елисън Андерс е американски военен летец, астронавт и политик. От 21 до 27 декември 1968 г. извършил полет в космоса като член на екипажа на космическия кораб "Аполо 8". Това е първият в историята пилотиран полет към Луната.

Между 1976 и 1977 е посланик на САЩ в Норвегия.