Изследователи предупреждават, че древни микроби, замразени от хиляди години във вечният лед на Сибир, се размразяват и могат да представляват „катастрофална“ заплаха за човешката раса.

Вирусологът Жан-Мишел Клавери предупреди, че с разтопяването на леда, който е останал замръзнал десетки хиляди години преди началото на цивилизацията, може да се отприщят древни вируси.

Клавери предупреждава, че ако древна болест е убила неандерталците например, техните замръзнали трупове все още могат да са носители на инфекциозни вируси - и топящият се лед може да ги разкрие.

Вирусите вече са открити във вълната на мамути, сибирски мумии, праисторически вълци и белите дробове на жертва на грип, погребана във вечният лед на Аляска. 

Учените са посочили шест замразени патогена, които според тях представляват най-голямата заплаха за човечеството.

„С изменението на климата сме свикнали да мислим за опасности, идващи от юг. Сега осъзнаваме, че може да има опасност, идваща от север, тъй като вечната замръзналост се размразява и освобождава микроби, бактерии и вируси.

Заплахата от замразени болести, заровени в леда, е реална: горещата вълна в Сибир през 2016 г. активира смъртоносни спори на антракс, които убиха дете, както и хиляди северни елени“, казва Клавери.

Преди това неговият екип откри „гигантски“ вируси отпреди 48 000 години - и той предупреди, че в леда може да има още по-древни вируси, някои от които потенциално могат да са много опасни за хората.

В продължение на десетилетие екипът на Клавери се е фокусирал върху гигантските вируси, открити в замръзналия лед.

Тези „гигантски вируси“ са вид пандоравирус, който е много заразен и бързо се размножава.

Една четвърт от северното полукълбо се намира върху постоянно замръзнала земя - известна като вечен лед, но големи площи вече се топят със затоплянето на света.

Преди това изследователи са предупреждавали, че глобалното затопляне и размразяването на леда могат да открият болести като едрата шарка, замразени в труповете на жертвите, като няколко инфекциозни частици са достатъчни, за да съживят патогена.

Планетата вече е с 1,2 градуса по Целзий по-топла, отколкото в прединдустриалните времена, и учените предупредиха, че до 2030 г. в Арктика може да има лета без лед.

Екипът на Кларвери за първи път съживява вируси през 2014 г., като от съображения за безопасност се фокусира върху вируси, които могат да заразяват само амеби.

Оттогава Клавери е изолирал 13 нови вируса от 2019 г. насам и предупреждава, че неизвестен древен патоген може да има „катастрофални“ последици за човешката раса.

„Петдесет хиляди години назад във времето ни отвеждат до времето, когато неандерталецът е изчезнал от региона. Ако неандерталците са умрели от неизвестно вирусно заболяване и този вирус се появи отново, той може да представлява опасност за нас“, казва Клавери.

Миналата година Световната здравна организация стартира глобален научен процес за консултиране относно „болестта Х“ - неизвестен патоген, който може да предизвика световна пандемия.

Бившият главен експерт и съветник на президента Антъни Фаучи заяви, че концепцията за болест Х ще позволи на изследователите да се съсредоточат върху цели класове вируси, а не върху отделни щамове.

Сега Клавери заяви, че няма да се върне в региона, като заяви, че изследванията носят риск от случайно пускане на нов вирус.