Пломбата може да бъде изработена от различни материали. Някои от тях дават естетичен външен вид, но не са здрави; други са много здрави, но загрозяват усмивката. След като бъде добре почистен зъбът от кариеса или след проведено кореново лечение, се преминава към поставянето на пломбата. В миналото беше ясно - пломбата беше само една и тя беше живачна амалгама. Но днес с развитието на технологиите и напредването на стоматологията има далеч по-добри материали, които отговарят на изискванията за естетика и здравина. Основно пломбите биват: амалгамни, фотополимерни, химиокомпозитни, глас-йономерни, керамични и др.

Повечето хора със сигурност знаят само за първите два материала. Затова и въпросите им са предимно: ,,Кое да избера: амалгама или фотополимер? Кое е по-добро? Чувал съм че, амалгамата била по-здрава, отколкото фотополимерът?" и т.н. Амалгамата е най-евтиният материал, но и най-зле изглеждащият. Тя е съставена най-често от сребърни, калаени, цинкови и др. стружки, смесени с живак. Плюсовете на амалгамата е, че работата с този материал е сравнително лесна. Има устойчивост при влага (не се изисква абсолютно изолиране на слюнката от зъба, както е при фотополимера), не се свива след поставянето и е материал с доказани резултати.

Минусите - най-напред неестетичният сребрист цвят, което я праща на последно място като избор, особено ако се слага на предни зъби. Съдържанието на живак е безвредно след втвърдяването на пломбата, но може да окаже влияние върху по-чувствителни хора или бременни жени при премахването на такива пломби. За изработването на пломба от амалгама е необходимо отнемането на здрави зъбни тъкани за създаване на механични прихващачи за задържането ѝ на място. Друг минус на амалгамата е, че се разширява слабо с времето и създава места за задържане на плака, което може да доведе до лош дъх и образуване на кариес.

Фотополимерът днес е предпочитан от повечето зъболекари. Плюсовете на този материал са много - естетичен, износоустойчив, лесен за работа и много други.

Един от основните недостатъци на фотополимерния материал е, че се свива при втвърдяването. За да се избегне това, е необходимо послойното му нанасяне. Това пък позволява използването на комбинация от различните цветове на малки порции, а това допринася за постигането на максимално добри естетични резултати. Другото, което е важно при фотополимера, е да се контролира влагата около зъба, по който се работи. Това лесно се постига с използването на кофедарм, който защитава изцяло зъба от слюнката в устната кухина. С фотополимерния материал лесно се моделира зъбът, така че той по нищо да не се различава от естествените зъби. Фотополимерната плоба е устойчива във времето и задоволяваща напълно както функцията, така и естетиката. Един от начините да оцените качеството на фотополимерната пломба е гладкият преход между зъба и пломбата, който можете да установите с клечка за зъби.

Химиокомпозитът е бял материал, който се втвърдява без светлина. С него се работи лесно, не може да се нанася прослойно, затова и свиването е по-голямо. Разбърква се на две равни части и се поставя наведнъж. С наличието на достатъчно добри фотополимери той се използва все по-рядко.

Глас-йономер е също бял на цвят материал от стъклени частици в органичен матрикс. В състава си съдържат флуор, който заздравява зъбната структура и е материал, устойчив на влага. Съществуват различни глас-йономери, но никой от тях не притежава механичните и естетичните качества на фотополимерите. Могат да се комбинират за постигане максималното от двата материала.

Керамичните пломби се изработват в зъботехническа лаборатория. Наричат се още керамични инлеи. Съответстват напълно на цвета и формата на естествения зъб. Използват се при по-обширни разрушения на зъба, където фотополимерните пломби не могат да издържат на натоварването. Керамичните пломби са устойчиви на натоварване и имат по-малко микропросмукване на слюнка и бактерии.

При толкова изброени варианти каква пломба е за предпочитане? Добрият стоматолог знае каква! За най-добри естетични резултати е добре да предпочетете пломба, която отговаря на най-много критерии за естетика, механична устойчивост и дълготрайност, като тя може да варира между фотополимер и керамика в зависимост от конкретния случай и това, което е най-добро за вас.

Въпреки всички изброени материали и техните качества всеки пациент трябва да е наясно, че това е услуга и независимо от използвания материал качеството ѝ е директно свързано и с квалификацията на зъболекаря, който я извършва. Принципите на добрата практика изискват работа с кофедарм, изграждане на загубените зъбни структури послойно и със специално внимание на прехода между пломбата и зъба.