„Като малка тайничко си мечтаех да вляза в болид от Формула 1 - споделя Зоя. - Днес знам, че това е невъзможно, ако не си минал специално обучение и ако не си трениран. В болида изпитваш много по-голяма сила на земното притегляне и организмът ти трябва да е трениран за това.“

Зоя Иванова е третата българка във Формула 1 и е един от инженерите по аеродинамика, които правят болидите на звездите на Alpine F1 - Естебан Окон и Пиер Гасли по-бързи, за да печелят подиуми и шампионати. Само на 27 години, тя вече е инженер изследовател и иноватор, като първа в света разработва и уникален метод за изчисление на силата на звука при самолетите на „Еърбъс“.

Родена е в Бургас, в семейството ѝ мъжете от поколения са капитани далечно плаване. Баща ѝ Златан Иванов е инженер на кораб, затова в дома им инженерството и техниката са на почит.

От малка тя

гледа в захлас състезанията на Формула 1

с татко си. Особено я поразява скоростта, с която състезателите летят по пистите, и как „цепят секундата“. „Всичко това на мен, малкото дете от България, изглеждаше толкова далечно и недостижимо!“, вълнува се Зоя.

Колкото повече расте, толкова повече се интересува от това, какво точно е аеродинамиката, как тя спомага за това, болидите да са по-бързи. С майка си Горанка пък гледа телевизионната поредица „Разследване на самолетни катастрофи“. Там ѝ е изключително интересно как самолетите летят, как се задържат във въздуха, и как от някакви малки самолетни останки при инцидент се разбира каква е причината за катастрофата.

„Малко по малко мечтата ми, от това да карам болид, се „преобърна“ в това, да бъда човекът, който създава иновации в аеродинамиката“, казва тя.

Завършва с отличие природо-математическата гимназия в Бургас с математика и физика. Тогава в Техническия университет в София все още няма специалността „Аеродинамика“, затова родителите я подкрепят да следва в чужбина. Тя кандидатства в общо 5 университета и навсякъде е приета. Избира университета в Саутхемптън, специалност „Аеродинамика и Астронавтика“. Завършва с отличие бакалавърската си степен.

Там работи по много специална тема - за оптимизирането на „Безехоичния аеродинамичен тунел”. „Главната цел беше да оптимизираме фоновия шум и аеродинамичните способности, което да ни помогне за намаляването на звука от колесниците на самолетите“, казва тя. Проектът е спонсориран от авиокомпанията „Еърбъс”. После ѝ предлагат да продължи изследването с докторантура, което отново е спонсорирана от „Еърбъс”. Работи по проекти на компанията - за самолетите А 320 и А 350.

Тя няма да забрави едно обучение и демонстрация. „Качихме се на малък турбовитлов самолет и демонстрирахме как той може да се окаже в положение на нестабилност - при срив на потока, или спирала. И какво би направил пилотът, за да спаси самолета. Чувствахме се два пъти по-тежки, не можехме да дишаме. Страшничко си беше, особено когато падаш от небето“, разказва тя.

Докторантурата е иновативно изследване, което за първи път се прави в света, в Airbus Noise Technology centre („Център за шумови технологии на Airbus). Зоя Иванова си поставя задача

да намери математическо уравнение,

което да оптимизира тестването на звука в бъдеще в тестовите тунели, които се използват.

„За да изчислиш правилно звука при по-големи модели самолети, ти трябват по-големи тунели, и съответно повече пари за изграждането им - обяснява Зоя. - Идеята на докторантурата е, че ако тестваме малък модел в малък тунел, и използваме това уравнение, да изчислим какъв ще е звукът, който колесникът на по-големите самолети би генерирал.“

Това е важно при авиацията, уточнява тя, защото един от най-големите проблеми в момента е звукът на самолетите по летищата на излитане и на кацане да щади ухото. „Изчисленията ми вече приключиха и предстои да защитя тезата си през април 2024-а“, казва българката.

Тя споделя, че колкото повече учи и трупа знания по аеродинамика, толкова повече хоризонтите ѝ се разширяват. В един момент добива увереност да кандидатства за работа в Alpine F1 в Оксфорд, където се изграждат болидите за Формула 1. Не ѝ се получава веднага. Два пъти не я канят на интервю, но тя не се отказва, не се отчайва и на 3-я път е назначена на работа.

Отначало е леко притеснена, дали ще успее да допринесе за това, болидите на известната марка да станат по-бързи. „Тук се прилагат изключително сложни иновации от нас, инженерите изследователи, което още повече ме запали и нахъса да работя в тази индустрия“, казва тя.

Зоя работи като

инженер по аеродинамика в офисите на Alpine F1

в Оксфорд. „Никога не забравям колко трудно беше да стигна до Формула 1, и колко усилия вложих, за да работя тук - признава тя. - Това беше крайната цел и съм горда, че съм я постигнала.“

Тя работи по аеродинамичния дизайн на болид, основно за подобряване на скоростта му. Прави дизайн, модел на колата, как тя би трябвало да понесе най-много сила на натиск. Този дизайн го изчисляват в екипа в симулации и го тестват също в специален тунел. Ако резултатът е положителен, се прилага от конструкторите на болидите.

„При аеродинамиката се изследва взаимодействието между газообразната среда, вятъра, и тялото, което се движи в тази среда. Тоест, аз работя върху това, болидите на Alpine да бъдат все по-бързи и да печелят на състезания“, смее се тя.

Чрез нейните изчисления и иновации болидите, управлявани от звездите на Alpine Естебан Окон и Пиер Гасли достигат около 360 км в час. За колко секунди се постига тази скорост на права линия, зависи от самото трасе, обяснява Зоя.

Аеродинамиката помага на пилотите не само за по-високи скорости, но и, когато влизат в завои, да има повече триене на гумите. Или иначе казано, да могат да влязат в завоя, без болидът да поддаде, да изхвърчи от пистата и да се стигне до катастрофи, както често сме гледали преди години на състезанията.

Болидите тестват също в тунели, но малко по-различни, като при тях не се изчислява силата на звука - той няма значение. Основното е да се изследват силите на взаимодействие - на натиск, на дърпане и на челно съпротивление.

С Естебан Окон и Пиер Гасли тя се е виждала много пъти в офисите, където те ходят и разговарят с инженерите. „Обратната връзка от тях ни помага да разберем какво ни липсва и върху какво да работим“, казва Зоя.

Да си инженер по аеродинамика преди години се смята само за мъжко занимание, докато сега вече не е така. „До този момент не съм се сблъсквала с предубеждението, че това е професия само за мъже - казва тя. - В нашия сектор има още няколко жени, които работят по други части на болидите.“

Зоя е влизала в болид само за да се постави на мястото на пилота, докато работи по дизайна. На инженерите от екипа не е позволено - изисква се специален ценз, който имат пилотите. Голямата ѝ мечта в професионален план е да помогне на Alpine F1 да печели състезания, и да завърши докторантурата си.

От понеделник до петък тя е в Оксфорд, в офисите, където се изграждат и оптимизират болидите. В събота и неделя пък работи по докторантурата си в университета в Саутхемптън. Понякога пътува до там, но основно е онлайн, тъй като ѝ предстои само да напише тезата си.

По време на пандемията, когато занятията в университета са спрени и не може да ходи в офиса, Зоя завършва още една специалност онлайн - диетология. Акцентът се поставя върху

промяната на поведението към храната,

обясннява тя. Досега е практикувала знанията си по диетология само за близките хора, не и като бизнес.

Спортуването е едно от хобитата ѝ. Обича да тренира във фитнеса и бяга, за поддържане на форма. Прибере ли се пък в родния Бургас, се качва на кайтсърфа.

Повече от 7 години Зоя живее на Острова - първо в Саутхемптън, сега в Оксфорд, сама. България често ѝ липсва. „В чужбина особено силно усещаш и осъзнаваш, че няма по-хубаво нещо от Родината - споделя тя. - България е една прекрасна страна. Липсва ми, разбира се, но трябва да се балансира между това, което искаш да правиш и което те прави щастлив, и мястото, където искаш да бъдеш. Прибирам се в Бургас, виждам семейството си, идвам тук, в Оксфорд, работя...“

Как едно крехко момиче успява в този мъжки свят? „Когато всеки ден се събуждаш и знаеш, че работиш по нещо, което те прави щастлив, и душата ти е в мир, всеки може да бъде успешен - и в Родината, и зад граница“, смята българката.