„Денят 11 октомври винаги ми започва със сълзи на радост - вълнува се Владина. - Преди 6 години на този ден eдно семейство от Каварна - Елица и Краси Гецови ме събудиха с красива новина: „Днес в 5.10 ч. на бял свят се появи нашата нова вдъхновителка в живота. Кръстихме я Владина - на теб...“

Дори и на самата Владина е трудно да изброи всички приятели и почитатели навсякъде по планетата - десетки хиляди са. Те пият сутрешното си кафе с вдъхновяващите ѝ постове в социалните мрежи. Владина Цекова - вечният добротворец и пътешественик, както я наричат, е истински ментор и вдъхновител на българите по света.

Невъзможно е да изпише на визитната си картичка всичко, с което се е занимавала. Тя се ражда в семейство на глухи родители. Днес съжалява единствено, че те никога не чуват звънкия ѝ смях, нито колко хубаво пее. Но затова пък съдбата я компенсира с таланти и възможности - с пълни шепи.

„В първи клас веднъж отказах да ходя на училище. - споделя тя. - Майка ми дълго и упорито ме разпитва защо, а аз накрая ѝ казах: „Децата ми се смеят, че вие с татко сте глухи“... Ядоса се майка ми и не спря да ми се кара: „Имам ли ръце? Имам ли крака? Имам ли очи? Гледам ли те, обличам ли те, храня ли те? Аз съм майка съм като всички останали! Марш веднага на училище!“.

Родителите ѝ не спират да ѝ показват

примери на доброта и състрадателност

през целия ѝ живот. „През почивните дни, докато майка ми готвеше, ние с татко слизахме да чистим градинката пред блока, и така правехме всяка неделя. Татко ми беше голям пример за мен. Така се надявам и да съм за моя син. Никога не съм му казвала: „Ти трябва да чистиш, да правиш добро и да си състрадателен“. Той просто го прави. Имам добро дете и това ми е най-важното“, споделя Владина. Днес тя често събира чували с фасове и други боклуци на плажа, в парка и на улицата.

Като малка майка ѝ я взема навсякъде със себе си - в магазина, в пощата, в банката, за да ѝ „превежда“. „И така цял живот помагам. Ей така, тук сега ако падне някой, първа ще скоча, ще зарежа интервюто с теб, за да помогна. Така съм устроена“, споделя тя.

С брат ѝ Георги като деца най обичат, когато им идват гости, все глухи хора от чужбина. „Когато татко донасяше от мазето 4 -те походни легла, за нас беше празник, защото преотстъпвахме леглата си на гостите и много се радвахме да спим на тези различни легла... Може би заради тишината вкъщи, сега съм по-бърборива и общителна“, споделя тя и добавя, че и днес с радост посреща гости вкъщи.

Детето Владина расте с очи, широко отворени към света. В това семейство на глухи телевизорът работи нонстоп, а тя гледа всичко от край до край - документални, исторически, игрални филми и те разпалват страстта ѝ да опознае света. Като гледа новините пък мечтае един ден да е и тя на екран. 

Когато е в VIII клас, родителите ѝ купуват ВЕФ и тя го слуша денонощно. Някой им подсказал, че детето им има нужда от радио. Не пожелават единствено да купят на талантливата музикална Владина пиано. „За тях то беше просто един шкаф“, казва тя. Но затова пък по-късно, когато става студентка, се научава да свири на акордеон.

Хората от нейното поколение я помнят като

един от най-красивите модели през 80-те

И днес, на 60, тя продължава да се снима за актуален моден бранд - Les Artisanes. Често я търсят за рекламно лице на големи компании. „Обичам годините си, колкото и да са“, казва Владина.

Като малка мечтае да стане учителка - слуша в захлас как учителките разказват приказки, нали в семейство на глухи няма кой да го направи. Завършва предучилищна педагогика, а после и психология. „Работих с радост като детска учителка, психологията не практикувах, но и днес ми помага много в работата и да се сближавам бързо с всякакви хора, дори и непознати“, казва тя.

От 1982-та до 1987-а е един от елитните модели на модни къщи „Перун“ и „Рила“. Снимала се е за списанията „Божур“ и „Лада“, била е много пъти на корицата. По нейните перфектни мерки са шиели конфекцията на България.

Владина от малка пише хубаво и публикува във вестниците “Поглед“, „Ние, жените“ и “Хайлайф“. Когато през 1990 г. се появява тв феноменът „Супершоу „Невада“, от в. „Ние, жените“ я пращат за интервю с продуцентите Димитър Станчев и Чавдар Младенов.

Те са толкова впечатлени, че я канят да стане рекламен агент на предаването и тя много бързо осигурява за най-гледаното шоу невиждани дотогава награди. Ако и днес „Супершоу „Невада“ се помни с големите награди - пари, телевизори, печки, хладилници - основната заслуга за тяхното осигуряване е на Владина Цекова, която много бързо е назначена като рекламен директор.

Със свой колега след това

създава продуцентска къща

и първото семейно състезание „Фамилия топшоу“ по БНТ. Следва „Втори тотошанс“, „Най-хубавото нещо“ с Кристина Белчева. Много преди „Стани богат“, създават и излъчват предаване за знаещите - „Тв академия“ в Нова телевизия. Правят общо над 10 предавания, в които тя е продуцент, рекламен директор, сценарист и главен редактор.

От 2009-а в продължение на 6 години работи като експерт по връзки с обществеността в Министерството на културата. А след това става сценарист и главен редактор на предаването „Пътеки“ по БНТ - 6 сезона.

Днес тя е сценарист на пътешественическата тв поредица „Без багаж“ по bTV - тема, която ѝ е на сърце. „От 2 години предаването се гледа на 4 континента и BBC са откупили много епизоди от него“, радва се тя. Била е и рекламен директор на сериала „София вкъщи“ по bTV.

Артистизмът ѝ блика във всички посоки. Рисува хубаво, учителят ѝ по рисуване Димитър Дерменджиев препоръчва да учи в художественото училище, но тя така и не стига нито до училището, нито до академията.

Музикална е и пее в училищния хор, където има честта и привилегията диригент да ѝ бъде големият Васил Арнаудов. Танцува във формацията за модерен балет „Веда“ и в танцов състав „Средец“. Сега е запалена да учи аржентинско танго.

Обича много да чете и се гордее с голямата си библиотека вкъщи. Сега работи върху три свои книги - за духовния поклоннически път Ел Камино, който изминава 3 пъти и вдъхновява много българи да го направят. Предстои да издаде стихосбирка и роман. „Кога ше ги завърша и аз не знам, че времето не стига“, казва тя.

За нея обаче най-важна е добротата. „Добротата подмладява. Когато си добър, лицето ти е озарено и изглеждаш по-млад“, казва Владина, която приема спокойно факта, че тази година навърши 60. „ Ние всички се раждаме с доброто и с лошото в нас, но е важно да можем да мислим за това и да чистим негативното.“

От години Владина Цекова е истински вдъхновител за сънародниците си за добротворчество, защото е вечно във всевъзможни благотворителни акции. „Първосигнална съм за доброто - споделя тя. - Чуя ли, че някъде има бедствие, обувам гумените ботуши и хуквам да помагам, без да му мисля много.“

Като част от кампаниите на Никола Рахнев - „Гората.Бг“, заедно с още доброволци тя

участва и в засаждането на над 3 милиона дървета

От 30 години облича абитуриенти от социалнослаби семейства и сираци и помага в много домове за деца и на възрастни хора. Готви и в кухня за нуждаещи се в София.

От своя профил в социалните мрежи Владина буди и вдъхновява сънародниците си с красивите истории, които разказва. Достатъчно е да напише, че на някого трябва да се помогне - за лечение, за образование или нещо друго, и средствата се събират, хората помагат.

„Първосигнална съм и в пътешествията - смее се Владина. - Не планирам маршрути. Купувам самолетен билет, и ако съм свободна, ставам и заминавам, където ме тегли сърцето.“ Обиколила е над 70 страни. „Имам толкова много покани от българи по света да им гостувам, че животът няма да ми стигне да посетя всички“, казва тя. Пътува с нискотарифни компании, „знае две и двеста“ и не трупа пари на сметка.

Тя открива за много софиянци София такава, каквато дори те не познават. Снима и описва красиви кътчета, пише за интересни събития. „Не давам лоша дума да се издума за красивата ни София, много си я обичам“, казва тя.

Днес голямото ѝ предизвикателство е ново свое телевизионно предаване, в което ще бъде продуцент, сценарист и главен редактор. Но детската ѝ мечта е да замине като мисионер в Африка и е решила най-после да го направи. Последната ѝ лична кауза е да осигури пейки около чешмата, изградена в София в памет на любимия ѝ колега Милен Цветков.