Поколението Y – така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни, или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„Предстои ми голямо киноприключение – казва Стан. – Един изключителен филм, за който на този етап не мога да говоря. Защо в България не са известни тези неща? Е, ти знаеш колко глупости се изписаха по мой адрес. От години не давам интервюта...“

Станислав Яневски признава, че славата да се снима като Виктор Крум в „Хари Потър и Огненият бокал“, е „трамплинът, който го изстрелва завинаги в света на киноиндустрията“, „отваря му порти към целия свят“. Продължава да кръстосва планетата на различни събития, срещи с фенове, участия в тв предавания.

Истерията по Хари-Потър-манията, превърнала се в култ и култура, и в частност към героя му Виктор Крум, няма как да отшуми, казва той. Идват нови фенове – децата на първите фенове отпреди 18 години, когато филмът с неговия Виктор Крум излиза през 2005-а. Родители подаряват на децата си книгите за Хари Потър, те гледат филмите... и така до безкрай.

През далечната 2003-а дори самият Станислав няма представа как

един филм ще преобърне живота му

Роден е в София през 1985-а. Учи в Deutsche Schule и в 134-о училище „Димчо Дебелянов“. Семейството му винаги е пътувало, затова е живял в Израел и в Холандия. В Англия учи в престижния колеж Mill Hill school в Лондон. Преборва се сред зверска конкуренция – хиляди деца от цял свят за едно място.

Интересите му са в съвсем други области. Учи информатика с английски и немски, бизнес и икономика.

На занятията по театър обаче се откроява. И така до деня, когато буквално се сблъсква в коридора на колежа с Фиона Уиър, кастинг директор за „Хари Потър“.

„Тя беше с директора на артистичния отдел на колежа и прояви интерес към мен, говорихме за България и за други неща“, спомня си Стан.


Тогава той учи „Дизайн и технологии“, пише тежка дипломна работа и директорът на артистичния отдел едва го намира скрит зад един голям компютър. Казва му: „Стан,

ти ще бъдеш голяма холивудска звезда“

„Изсмях му се“, споделя Стан, но отива на кастинг в театъра, притеснен, че изпуска занятията по фитнес, които много обича. Хиляди кандидати се явяват на кастинга в няколко държави. Печели ролята на Виктор Крум от 4-я филм „Хари Потър и Огненият бокал“ и... животът му се завърта главоломно в друга посока.

Връща се в България за месец, да си почине и решава да си остриже косата първи номер – за да му „израсне свежа косичка за филма“. „Като казах по телефона на продуцентите за косата, ме заплашиха, че може да загубя ролята – спомня си Стан. – Когато обаче режисьорът Майк Нюъл ме видя, щракна с пръсти, плесна с ръце и каза: „Леле, това е визията, това е малкото нещо, което ми липсваше!“ и реши всичките от „Дурмщранг института“ да бъдат с такива коси.“

Някои от тези момчета обаче са с дълги коси и в началото го гледат на кръв, че заради него ги подстригват. „После ми станаха фенове, защото ги компенсираха с допълнителни парички за всяко подстригване, два пъти седмично“, смее се Станислав.


На кастинга е 17-годишен, започва да снима 18-годишен. Завършва снимките на 19, а премиерата е когато е на 20.

Преди началото на снимките продуцентите от „Уорнър Брос“ организират за малките курсове по актьорско майсторство пред камера. „Получих ценни съвети от светила, величия в световната киноиндустрия, като Брендън Глийсън, сър Майкъл Гамбън, Маги Смит, Миранда Ричардсън, Алън Рикман. Разбрах как се преодолява сценична треска, как се стои пред камерите. Бях амбициран да оправдая доверието на режисьора Майк Нюъл“, споделя Стан.


Снимките са в студия извън Лондон, в бивша фабрика за самолети. Стан помни първия си снимачен ден – в лабиринта. Вижда 4 камери и се чуди към коя да гледа. Тогава Предраг Белац, който играе Игор Каркаров, го пита в типичния си сърбохърватски стил: „Синко мой, какво става?“. „Не знам в коя камера да гледам“, тревожи се Стан. А Предраг го успокоява, че неговата задача е да играе, а хората зад камерите си знаят работата.

Писателката

Джоан Роулинг присъства на някои от снимките

Стан си спомня как на първото четене на сценария, на огромна кръгла маса, тя им казва много емоционално: „Вие сте перфектният избор! Гледайте напред, очакват ви много забавни моменти на снимачната площадка“. Роулинг се вдъхновява за куидича и специално за българския отбор от световното първенство през 1994 г. в САЩ, когато отборът ни е четвърти. А 

Стоичков е вдъхновението

за образа на Виктор Крум,  казва Стан.

Летенето на метла е комично-трагичен спомен. „Седалките бяха мънички и корави, вързани бяхме с каишки, безопасно беше, но... Мъжете ще ме разберат защо, след 3-4-5 часа, седящ на това нещо, се учиш отново да ходиш. Следващата година за седалки са направили отливки по дупетата на актьорите“, уточнява той.

Необикновеното приключение по филма продължава над 11 месеца, за разлика от нормалните филми, където се снима 2-3 месеца. Стан отказва участието на дубльори и каскадьори, сам изпълнява опасните сцени. „Бях в много добра физическа форма – футбол, тенис на корт, ръгби, тичане, вдигане на тежести...

Цял живот тренирам – споделя Стан. – По-късно в други филми имаше каране на мотори, рейсинг коли, състезателно каране, преследваници, гмуркане, яздене на коне, стреляне с лъкове, бой с мечове... Бях подготвен за всичко това.“


Докато снимат този филм от четвъртата книга, следващите части още се пишат от Джоан Роулинг. Всички актьори с трепет очакват излизането на всяка нова книга. Тичат да си я купят и четат трескаво, да видят дали техните герои ги има. Малко известно е, че Виктор Крум се завръща в шеста част, Станислав се снима в седмия филм, но после кадрите с него са отрязани.

Когато на последния снимачен ден всички от екипа го изпращат с аплодисменти, той е като в безтегловност. Няма сутрин в 6 да го взема кола, да е в студиото в 7 и в гримьорната – в 7, 30. „Като хвърлен в гората си, не знаеш кой път да хванеш. Но това бързо отминава“, казва Стан. 


Ново хвърляне в дълбокото – премиерата на 18 ноември 2005-а. Филмът бързо става един от най-печелившите от поредицата за Хари Потър в световните боксофиси. Стан дава от 600 до 800 интервюта дневно. Не, няма грешка, уточнява той, интервютата вървят на конферентни връзки, при които се „навързват“ до 50 журналисти наведнъж в един разговор.

След като се окопитва, продължава напред. През 2007-а се снима в хоръра „Хостел 2“ , през 2011-а - в Resistance („Съпротива“). Снима се и в българските ленти „11А“ и „Опърничавите“ на Георги Костов.

Той е и Ангел Якимов-Гелето, личният шофьор на мафиотския бос Джаро в сериала „Под прикритие“. „С Михаил Билалов беше голяма веселба, любимец ми е. Даваха ни най-различни коли за снимките, на мен се падаше честта да ги карам, а Мишо казваше: „Пускай всичко, дай газ!“, спомня си Стан. Има епизодична роля и в сериала „Столичани в повече“.

Снимал се е във всякакви филми. Харесва си ролята в „якия екшън“ Last Man Down от 2021-ва. „Не съм останал без работа, снимам се в sci-fi, хоръри, исторически, военни, криминални ленти. Сега ми предстои един изключителен филм, sci-fi, на този етап не мога да говоря“, споделя той.


Днес е в топли отношения с Даниел Радклиф (Хари Потър), Ема Уотсън (Хърмаяни) и останалите млади актьори. С близнаците Джеймс и Оливър Фелпс (във филма – Фред и Джордж Уизли) са големи приятели. Братята Фелпс са водещи на документалната пътешественическа поредица „Фантастик френдс“.

Тримата със Стан правят пътешествие на мотори от Англия през Франция, Швейцария и завършват в Италия на езерото Комо. Мотопътешествието е предвидено за HBO.

Стан е и

страстен пътешественик

Обиколил е цял свят, за снимки и лично. „По-лесно ми е да кажа къде не съм бил, например, привлича ме Индия“, казва той. Обожава пътешествията на своя мотоциклет „Ямаха Адвенчър“. „Предназначен е за обикаляне на света, наричам го „джипа на моторите“ – споделя Стан. – Колите също ме привличат, но моторът дава съвсем различно усещане – за свобода, приключенски дух, вятър в косите, разперени криле в небето...“


„Актьорът в ролята на Виктор Крум е неузнаваем – с яки мускули и целият в татуировки“, пишат преди дни в британската преса. И добавят, че чрез своя Instagram, където е с над 232 хиляди почитатели, Яневски е мотиватор на младите хора за по-здравословен начин на живот. В дома си в София той има мини зоологическа градина. Прибира от улицата бездомни кучета и котки, има и зайци, чинчила и папагал.


Станислав Яневски е и страстен патриот, носи на ръката си българския трикольор – три гумени гривни в бяло, зелено и червено. „Нямаш представа колко хубави неща съм чул за България и българите по света! Много съм горд да съм българин!“, вълнува се той. Трудно му е да каже къде му е „базата“, живее между Лондон и София, често е в Щатите. Обожава да обикаля неизвестни кътчета от Родината на мотор и да ги заснема.