Поколението Y – така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат.

Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни, или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„Представи си, че някой иска да прави новия „Батман“ на анимация и му трябва нова кола на Батман. И ето го нашия човек с готов модел на джип, тоест аз – обяснява Милен. – Чрез моя модел показвам какво мога, какви са моите знания и възможности за дизайн, за 3D и анимация, и ми звънят.“

Бронираният джип на Милен Иванов Armortruck за една нощ буквално „взривява“ интернет. Автомобилни сайтове, социални мрежи – всички споделят неговото „чудовище“. И веднага талантливият българин получава оферти от Холивуд, но не само за анимации, а и за джип в реалния живот.
Като дете роденият в Добрич бъдещ гений

рисува само коли

Учителките му се карат, че драска коли във всички часове. „Тогава нямаше интернет. Виждаш по улицата коли, в списания по реповете коли, и рисуваш... Бях луд по колите“, споделя Милен.

Той завършва училището за приложни изкуства „Свети Лука“ в София със специалност „Дизайн на детската среда“, в който са включени и играчки. „Докато другите рисуваха жив модел или натюрморт, аз тайничко продължих с колите“, казва той. Учи индустриален дизайн в Художествената академия.

Започва работа в студио Vilner, което създава индивидуални дизайни за автомобилни екстериори и интериори. Там за пръв път оценяват големия дизайнерски талант на Милен. Създавайки интериори на коли, той за пръв път се докосва до лъскави скъпи возила, като поршета и ламборгинита, които тунинговат. „Идва човекът и казва: „Много ми е скучно ламборгинито, искам да стане зелено, червено, розово. И почваме да разглобяваме... Практиката е най-доброто училище“, казва Милен.

Малко известен факт е, че българинът е автор на интериора на 
първия прототип на

хърватската електрическа кола Rimac

Rimac Concept One. Днес версията Rimac Nevera е най-бързата електрическа хиперкола, която чупи всички рекорди – вдига 100 км/ч само за 1,74 секунди.


Милен работи в студиото 7 години. Китайци правят франчайз на фирмата и той отива да ги учи на смяна на интериори и отделно на дизайн, защото започват да правят и дизайнерски коли. Когато се връща от Китай, напуска студиото и започва да работи сам – в Испания.

Той не търси работа, не „чука на врати“. Знае, че най-добрият начин да го наемат е като покаже в мрежата какво може. Публикува в подходящи интернет сайтове визията си за това как да изглеждат аудитата и ламборгинитата, които докосва и тунингова за пръв път в студиото.

Милен разработва проектите си Audi concept RS и Lamborghini concepto X.

„Представих си как ще изглежда суперспортна „Ауди“ и я изобразих – в рисунки, в 3D, в анимация. Тогава от Испания пуснах моята първа кола Audi concept One“, разказва той. Публикува дизайна си в сайтовете, за които знае, че се посещават от продуценти на анимационни филми.

Получава супер предложение – от студио DreamWorks Animation в Лос Анджелис.

С екипа от 100 човека той работи дистанционно – от Испания, а после от България. Те правят анимационния сериал Fast & Furious: Spy Racers по Netflix – 7 сезона по 10 серии, за деца от 4 до 10 години.


DreamWorks Animation получават лиценз от Universal Pictures – подобно на култовия филм, анимацията да се нарича Fast & Furious („Бързи и яростни“), Spy Racers. А българинът е дизайнерът на колите-мечта поредицата, която коства на него и студиото 2 години много сериозна работа.

И днес Милен 

работи по таен проект на DreamWorks 

за Netflix – по известен и популярен в миналото филм. „Поне още две години нямам право да говоря за тази анимация. Правя известна кола да отговаря на анимационния жанр, в 3D, в по-модерен вид“, казва Милен.


Междувременно той работи и за други анимации. Връща се в България, после заминава за Португалия. С приятели програмисти отсядат в хотел за гости към сърф училище. Програмистите правят сайт и снимки на собственика, а Милен като дизайнер рисува сърф училището отвътре. Следобед се учат да карат сърф, работят по своите си проекти.

Бронираният джип-„звяр“ на Милен Иванов Armortruck е резултат от перфектно замислен и реализиран план. Той решава да си направи портфолио с джип, за да покаже възможностите си и да намери нови клиенти. До този момент прави разработки на вече съществуващи коли.


„Хората обикновено правят например „моята версия на БМВ“, „моята версия на „Мерцедес“ – казва Милен. – Но от фирмите може да ти създадат проблем. Освен това има толкова много беемвета, че твоето ще „потъне“. Аз исках да си измисля някакво мое име, и пуснах това – Armortruck.“ Като две думи armor truck означава буквално „товарен камион“.

„В интернет нямаше такава дума – слято, и като нова дума в Google, светкавично стана популярна.

Armortruck си стана bеталон за мен

Сега ако търсиш в Google Armortruck, излиза моето име“, обяснява Милен.
Това се случва през „ковидната“ 2020-а. Пуска го във всички визии – рисуван, анимация, снимки, видео. Но главно компютърно генерирано. Прави истински брониран SUV, дигитална кола, подготвена за телевизия, подобно на филмите от поредиците „Бързи и яростни“ и за Джеймс Бонд, или от сайънс фикшън поредицата Blade Runner.


„Гласиш го с идеята някой продуцент на игра или филм да си каже: „Еее, ние сега ще правим филм с еди-каква си кола, и това е нашият човек! Виждаме, че може да рисува, да прави 3D и анимация“, казва Милен.

Буквално за една нощ Armortruck е споделен в около 300 специализирани автомобилни сайта, във всички автомобилни медии в света от ранга на Top Gear, AutoBild. От AutoBild го наричат „Български проект на SUV за Апокалипсиса“, толкова е надежден и мощен.

„Избухват“ и социалните медии. „И виждаш как едно обикновено момче от България, от 2,000 последователи набира за една нощ 20,000. По естествен път, без нищо повече да прави“, споделя Милен.


Той знае, че сред милионите хора, видели неговия джип, единици ще му направят оферта за филми и игри. И такива предложения получава веднага. Но бонусът от цялата еуфория е, че култовият джип за филми оживява и... в супер скъп джип за пътищата.


Търсят го от компания, специализирана в производство на бутикови коли в САЩ – Rezvani Motors. Шест месеца по-късно той е с договор да разработи джип, подходящ за „живия живот“. „Преди няколко месеца

бяха пуснати първитеn5 бройки джип RezvaninVengeance,

вече са на пътя“, казва Милен.

„Половината клиенти на предишни коли на тази компания са рапъри. Тези коли се купуват най-често от звезди, за които е важно някой като ги види, да каже „Ехаа“. Да те снимат с джипа за телевизии, сайтове“, казва дизайнерът.


Разработката отнема на Милен и компанията 2 години и половина. Цената на джипа-„звяр“ стартира от $275,000 и може да стигне до $700,000, в зависимост от опциите. „Може да го направиш брониран, да е 1,000 коня, всичко може да си поръчаш. Да ти го направят специално за теб“, обяснява Милен.

Съгласно договора, джипът Armortruck трябва да изчезне от мрежата, а на негово място да се появи Rezvani Vengeance. „Свалих всички визии на Armortruck от моите сайтове, но хората продължават да ги качват и споделят, пълно е в нета с него, това не може да се спре“, казва дизайнерът.

 


Милен не е ходил в Лос Анджелис, макар да продължава да работи за DreamWorks и други компании. След 15 години в София, от 4 години живее в Пловдив. Срещнал е жената на живота си, женят се, имат 2 деца – близначки на около 3 години.

Съпругата му Мариана Киречева е известна с поредицата си книги за българските планини. „Не събира нищо от интернет, обикаля лично навсякъде, събира информации, снима и пише“, казва Милен. Издала е 3 книги – за Рила, Пирин и Стара планина, готви книга за Родопите. Преди са обикаляли двамата, но сега, с малките деца, им е трудно. „За рождения си ден тя пожела вместо подарък да отиде на планина“, казва той.


„Харесват ми рубриките ти за успели българи в BG VOICE – казва той. – Погрешно е успелите хора да са прекалено скромни. Те трябва да споделят успехите си, за да има повече позитивни примери за подражание на младите хора. Успехите им да доминират над простотиите в мрежата, за да показват на децата образци кое е стойностното, истински важното.“

След големия успех на Armortruck, Милен е натрупал нов опит и иска да направи нещо още по-сложно, свързано с трансформация, както в поредицата „Трансформърс“. Или колата от един вид да се превърне в друг. „Изисква се много мислене, много технически знания“, казва Милен. Но е уверен, че някоя нощ пак ще „пусне въдицата“ с нов суперпроект и пак ще се събуди с милиони фенове и с нови важни клиенти.