Всичко тръгва от невинна точица, която не заздравява

Д-р Гергана Шаламанова

Защо зимното слънце е по-опасно от лятното? Много хора си задават този въпрос едва когато попаднат в кабинета на онкодерматолога и чуят страшната диагноза - рак. Те пренебрегват факта, че ултравиолетовите лъчи, които са част от слънчевия спектър и които проникват в кожата, са абсолютно еднакви независимо от градусите и сезона навън. Забравят за откритите части на тялото - лицето, носа, устните и ръцете, извън дебелите дрехи, които дори при кратковременно излагане са подложени на риск. Главната причина е, че снегът отразява и пречупва 80% от слънчевите лъчи дори и в облачните дни, т.е. облъчването е в почти двойна доза и е причина за бързото изгаряне, което е по-тежко независимо от зимния сезон. То не може да бъде почувствано веднага, тъй като ефектът на затопляне е от инфрачервените лъчи.

Друг риск, свързан основно с любителите на зимните спортове - скиори, сноубордисти, планинари, е силата на слънцето, която се увеличава с изкачването в планината, като на всеки 300 м фотоекспозицията се покачва с 3%. Когато въздухът е по-студен и духа вятър, излагането на слънцето е по-опасно от печенето на плажа, защото се нарушават, от една страна, естествената бариера - предпазният водно-липиден слой на епидермиса, а от друга - имунитетът.

Слънчевото изгаряне е по-тежко през зимния сезон и е предпоставка за появата на доброкачествени и злокачествени кожни тумори. Доказателство за влиянието на UV лъчите е, че в 80% от случаите кожният рак е локализиран в областта на лицето, главата, врата, ушите и ръцете - по откритите части, подложени на хронично слънчево облъчване. Жалко е, че има пациенти с твърде напреднал стадий, тъй като това е тумор, който се вижда всекидневно, не е като рака на вътрешните органи.

В страната годишно се регистрират около 4,000 пациенти и така диагнозата държи първо място по честота сред всички злокачествени заболявания, но е с относително бавен ход на протичане и добра прогноза. Боледуват и двата пола - повече мъжете, най-често 60-80-годишни, но напоследък и по-млади хора, вероятно точно във връзка със слънчевото облъчване и недостатъчното предпазване. Най-застрашени са хората с фенотип I-II - от светлата  триада - руса коса, сини очи, светла кожа, която трудно потъмнява. Затова използването на фотозащитни средства е от огромно значение за тях.

Раковото образувание може да възникне като „раничка, която не заздравява" в рамките на месец или на базата на т.нар. преканцерози - соларна кератоза, сенилен кератом, кератоакантом и атрофия. Актиничните кератози са важен маркер за висока експозиция на UV облъчване и цялостно повишен риск за рак на кожата. Начални белези на злокачествено израждане са уплътняване в основата на изменението, нарастване на площ и ерозиране на повърхността. Тези симптоми задължават да се мисли за неопластична трансформация и изискват хистологично изследване чрез биопсия.

Нека обърна внимание накратко на другия кожен тумор, наречен малигнен меланом, който за съжаление си е спечелил славата на най-злокачествения в човешката патология. Меланомът произхожда от пигментните клетки - меланоцитите, и има неблагоприятна прогноза с висока смъртност поради големия си метастатичен потенциал във вътрешните органи. Може да се развие и върху предшестваща "бенка" - невус, претърпяла злокачествена трансформация. Твърде често се дължи на силно слънчево облъчване с изгаряния, и то с мехури. Разбира се, важна е фамилната обремененост - има повишен риск за хората с повече от 25 бенки.

За да се избегнат неприятните последици, моят съвет към пациентите е редовно да се самонаблюдават и където попаднат на някакви смущаващи знаци по кожата, да не се колебаят и незабавно да търсят преглед при опитни специалисти дерматолози и онколози.