Президентът на Русия Владимир Путин сменя министъра на отбраната Сергей Шойгу. Президентът предложи в неделя на Съвета на федерацията за поста първия вицепремиер Андрей Белоусов. Шойгу, който е министър на отбраната от 2012 г., вече е назначен за секретар на Съвета за сигурност на мястото на Николай Патрушев.

Новината идва на фона на войната, която Москва води срещу Киев вече повече от две години. Шойгу е силно критикуван сред проправителствените активисти и блогъри за военните провали на Русия по време на инвазията ѝ в Украйна, за липсата на напредък и за тежките загуби.

В новия кабинет, който се формира след започването на новия мандат на Путин на 7 май, Шойгу е единственият министър, когото президентът е предложил да не бъде преназначен.

Според руското законодателство кандидатите за министри на сигурността и на външните работи се предлагат не от премиера, а от президента. Те се съгласуват от Съвета на федерацията - горната камара на парламента, а не от Държавната дума.

Малко преди повторните назначения в правителството, които се изискват по закон след избора на президент, заместникът на Шойгу Тимур Иванов беше арестуван и обвинен във вземане на подкуп от един милиард рубли.

Путин предложи да назначи отново Сергей Лавров за министър на външните работи, Владимир Колоколцев за министър на вътрешните работи, Сергей Наришкин за директор на Федералната служба за сигурност, Виктор Золотов за началник на "Росгвардия" и Дмитрий Кочнев за началник на Федералната служба за охрана.

Шойгу ще съветва Путин

Съветът на федерацията ще разгледа кандидатурите за вицепремиери и министри на заседанията си на 13 и 14 май. На 10 май руските законодатели вече одобриха Михаил Мишустин за министър-председател, часове след като Путин го номинира за преназначаване.

Шойгу няма да заеме министерски пост в руското правителство за втори път в съвременната руска история. Той е министър (на извънредните ситуации) от 1991 г. с шестмесечно прекъсване през 2012 г., когато е назначен за губернатор на Московска област. Същата година поема поста на министър на отбраната.

Политикът е смятан за близък до Путин, с когото ловуват и почиват заедно в провинцията. Той е един от основателите на партията "Единна Русия", която е основната пропутинска сила в парламента през първите два мандата на президентството му.

Съветът за сигурност на Русия съветва президента по въпросите на националната сигурност. На новия си пост Шойгу ще съветва Путин и по въпроси, свързани с военнопромишлените проблеми.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че следващата позиция на Патрушев, когото Шойгу замени, ще бъде обявена през следващите дни.

Белоусов не е служил в армията

65-годишният Белоусов е първи заместник министър-председател на Русия. Той е наричан надзорник на икономическия блок в правителството.

Белоусов не е служил в армията. В коментар за назначението му говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, цитиран от държавната агенция ТАСС, че "на бойното поле побеждава този, който е по-отворен към иновациите". Той добави, че задачата на министъра ще бъде "да впише икономиката на силовия блок в икономиката на страната".

"На този етап президентът е решил, че цивилно лице трябва да ръководи Министерството на отбраната", каза Песков.

По думите му с "военния компонент" в министерството се занимава Генералният щаб, а неговият началник Валерий Герасимов остава на поста си.