Третият парад на България в Чикаго наближава – той ще се проведе на 19 май, неделя на традиционното място в предградието „Елк Гроув Вилидж“.

Парадът започва в 12 часа с манифестация на българчетата от южния паркинг на Elk Grove High School (вход 29) и ще продължи до началото на близкия Rotary Green Park. Там ги очаква сцена с интересна програма, детски кът, музика и танци, вкусна храна, студени напитки, игри и много забавления за цялото семейство. Специален гост на парада ще е грандамата на българската музика Йорданка Христова. В интервю за BG VOICE тя каза, че е подготвила специален микс от най-големите си хитове и любими патриотични песни за парада.

„Много съм щастлива, че ще мога отново да бъда с моите сънародници, които да прегърна, прелитайки океана. Щастлива съм, защото датата и поводът, който ни събира, е именно 24 май.

Ние сме уникални в целия свят с нашата писменост 

и сме уникални за това, че може да си правим тържества. А това е голям празник“, каза Йорданка Христова.

Миналата година тя отпразнува 60 години на сцената и все така в прекрасна форма. „Моята майка беше изключително динамична, ведра, с хубави зъби, еластична кожа и тя ми е дала най-хубавото. А от татко пък имам певческия талант. Това са си 60 години на сцената, а личните са 4 по 20, така че поводът е голям с много нули, с много числа, но аз се чувствам в добра форма – певческа и физическа, и с най-голямо удоволствие искам да отпразнувам тези мои годишнини, с песните си, с вас“, каза Христова дни преди да отлети за Щатите. Преди Парада на България в Чикаго тя ще пее за всички българи в Лас Вегас – на 15 май в ресторант Balkan.

Йорданка Христова има стотици награди от фестивали и конкурси в България и по света. С близо 4,000 концерта тя е пяла на почти всеки континент на планетата. В Куба хиляди момичета носят нейното име. Пее на 18 езика, но казва, че никога не е

мислила да емигрира

„Знаете ли, пътувам от 60 години и някак си ми тръгна на чужбина. Била съм в 43 страни, но никога не ми е минавало през ум да оставам там, може би защото имах възможност да пътувам, защото професията ми е такава, че аз с моите концерти, с моите изяви имам възможност да пътувам, да опознавам света, това е прекрасно“, казва голямата ни певица.

Йорданка Христова: Щастлива съм, че ще пея за 24 май в Чикаго

Освен Йорданка Христова, на сцената ще се качи обичаната в Чикаго певицата Флори, а в програмата са включени и изпълнения на децата от българските училища и танцовите състави в Чикаго. Забавления за най-малките, вкусна храна и напитки. Български бизнеси и занаятчии също ще представят своите изделия в специален кът в парка. Тази година организаторите са подготвили

3 палатки за храна и напитки, за да няма опашки

с разнообразно меню за малки и големи, както вино и бира.

Парадът се организира от Българската асоциация за обмен на изкуство и култура (BACE), кметството на „Елк Гроув вилидж“ с подкрепата на Генералното консулство на Р България в Чикаго и генералния спонсор Васил Байрактаров от транспортна компания MGL. Медиен партньор за трета година е BG VOICE. 

Йорданка Христова: Щастлива съм, че ще пея за 24 май в Чикаго

„Миналата година Парадът на България по случай 24 май беше най-масовото събитие на българска диаспора в целия свят. Той се превърна в символ на умението на българската общност в Чикаго да се обединява зад родолюбиви каузи – коментира генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков. – Нещо повече, шествието на българските организации за 24 май е и мощен стимул за запазването на българската идентичност на следващите поколения. Надявам се и тази година нашата общност отново да се събере и да изпрати послание до всички българи по света, че сме обединени в любовта си към България, към нейната история, култура и азбука.“

Всички са добре дошли през целия ден,

за да усетят българския дух, да се видят с приятели и познати и да се насладят на музикалната програма. На сцената отново ще видим песни и танци от децата от българските училища, фолклорните състави и семейни игри с големи и интересни награди. 

Йорданка Христова: Щастлива съм, че ще пея за 24 май в Чикаго