Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, евродепутат

Терорът в Брюксел приключи засега, паниката и истерията вече са излишни. А вертолетите и камионите с парашутисти, спирането на всякакъв транспорт и прочее следварителни мерки са след дъжд качулка. Не че биха могли да са ефективни срещу шахид, решен да се взриви. Не биха и не са. Плашат гаргите. Моите съболезнования на близките на жертвите. Вече не броя колко пъти пиша това изречение в последната година, и то все по повод на смъртоносни ислямистки нападения. Не в Мосул и Багдад, а в Париж и Брюксел.

Нападателите в Брюксел вероятно са последните оцелели от атаката в Париж, които вероятно удариха белгийската столица превантивно, като в отговор на ареста на Салах Абдессалам. Но не като „отмъщение", а като изпреварващ удар. Възможно е нападението да е било планирано за католическия Великден, дори е твърде вероятно. Великденската ваканция в Белгия започва от 23 март. Вероятно нападението е било планирано като великденски поздрав и подарък за европейците, като благодарност за „толерантността", „мултикултурализма" и като отговор на плюшените мечета на либералстващите „полезни идиоти" от гарата в Мюнхен.

Адвокатът на Абдесалам заяви преди дни, че клиентът му е изключително ценен за правоохранителните органи и измерва ценността му с неговото тегло в злато, и клиентът му е готов да сътрудничи.

Твърде вероятно е това „сътрудничество" да означава, че арестантът е започнал да „пее" и това вероятно е застрашило съучастниците му, които са решили да извършат изпреварващ удар. Което не пречи ударът да е планиран предварително, видимо от избора на местата на атаките - основното летище в Брюксел и ключови метростанции. Подборът на целите предполага сериозни познания в планирането и подготовката. Което също не е изненада - отдавна е известно, че в Белгия има стотици фанатизирани ислямисти, вероятно част от които са участвали в реални бойни действия на страната на „Ислямска държава" в Сирия и Ирак. И както може да се предположи, когато тези хора се върнат обратно в Европа, няма да се заемат с гоблени и бродиране, а с това, което най-добре умеят. Да убиват.

Но това са техническите подробности. Факт е, че нападението е осъществено, след като от половин година белгийската и френската полиция издирват, гонят се и се стрелят с ислямисти и поне до навечерието на атентата твърдяха, че са неутрализирали десетки от тях. Само мога да гадая какъв щеше да е резултатът без тази полицейска операция. Сигурно щяха да превземат Брюксел от раз. Което, като ги гледам, си е въпрос на време. Но това, както казах, са техническите подробности. От отделните бойни действия на тази война.

Сега на главното. А именно - защо се стигна до тук? Защото политиците и партиите, управлявали западноевропейските държави в последните тридесетина години, го позволиха. Допуснаха. Предизвикаха. С криворазбраната си толерантност.

Защото провеждаха политиката на „мултикултурализма". Защото се лъжеха и заглавичкваха с „интеграцията" на неинтегрируемите. Защото допуснаха десетки, стотици, хиляди нахъсани фанатици в домовете си. Защото криха от обществата си, че тези хора не се вписват, а напротив - изолират се и се озлобяват.

Защото лъгаха обществата си, че вековните културни, ценностни, традиционни, семейни разлики могат да бъдат преодолени за година-две и всички ще плеснат с ръце и ще запеят „Одата на радостта" и „Тиха нощ, свята нощ".

Защото допуснаха създаването и разрастването на стотици ислямистки гета из цяла Западна Европа. Защото се правиха и все още се правят, че не виждат как младите мюсюлмани, родени във Франция, Белгия, Германия, не само не стават французи, белгийци и германци, а се превръщат в яростни и надъхани ислямисти и джихадисти.

Защото допуснаха и позволиха в основните, учредителните документи на ЕС съзнателно и целенасочено да бъдат премахнати, пренебрегнати и изтрити християнските корени и традиции на европейските държави. Защото забравиха къде за последно са срещали исляма в неговата истинска форма и с неговото истинско лице. А именно - пред стените на Виена. На 12 септември 1683 година.

Защото превърнаха лъжата, лицемерието, цензурата, двойния стандарт, политическата коректност в свои единствени „европейски" ценности.

Защото не признаха и не признават провала на водената от тях политика и вината си за случващото се.

Това е резултатът от нея. От тази катастрофална, безумна, импотентна, самоубийствена политика.

Тези политици, тези виновни хора представляват и сега европейската политическа класа. Те са „леви", „десни", „либерали", „зелени", едни и същи лицемери и неполезни политически идиоти. Това са виновните хора. Представляват различните чорапи на една и съща псевдолиберална шайка, която дрънка едни и същи глупотевини и провежда една и съща политика.

Всички те си имат имена обаче. Тава са народните представители, министрите, министър-председателите на западноевропейските държави през последните няколко десетилетия. Всички без изключение. Обединяват ги ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и прочее „паневропейски" партии. Едни и същи са. С едно и също говорене и с едно и също поведение.

Те днес са „шокирани", „натъжени", „наскърбени" и „изненадани".

Не може днес да има наскърбен, изненадан, шокиран европейски политик. Не може. На всеки човек, който малко се интересува от темата, беше ясно, че нападението в Брюксел бе въпрос на време и организация. Именно защото е политическа столица на ЕС. Мога от сега да предположа с огромна вероятност, че следващите мишени на ислямистки атаки са сградите на ЕК, ЕП и различните институции.

Сега отново ще чуем от тях, от т.нар. европейски лидери и политици, от същите клети неможещи лицемери, че „ние трябва да сме силни, ние няма да бъдем уплашени и отклонени от правилния път, по който сме поели, и ще продължим да спазваме нашите ценности".

Сега отново ще чуем, че терорът нямал религия и най-вече, че ислямът бил религия на мира. Явно предимно, ама невинаги. Сега отново ще чуем как трябва да вземат мерки, да се начертаят планове, да се правят умни работи.

Да не забравяме и останалите кресливи не-„полезни идиоти", „приятелите на бежанците" и десетките НПО и грантови „журналисти", които от десетилетия се опитват да налагат в европейските общества абсурдните и самоубийствени тези за „мулти-култи интеграционната толерантност". То няма и как да ги забравим, защото те вече се обадиха. И издадоха гузна съвест.

Заявиха, че не приемат някой да им казва, че им е казал какво ще се случи. Нищо че беше видимо и очаквано. Не искат да признаят и своя дял от тази отговорност. От тази вина. Не искат да признаят, че с поведението и позициите си косвено съпричиняват това, което се случва.

Не искат да си признаят, че са същите клети, безсилни, импотентни политически неможачи като лицемерните политици, които си избират. Че дрънкат едни и същи „политически коректни" празни клишета. Че носят вода от сто кладенеца само и само да се прикрият. Да отрекат съучастието и отговорността си в превръщането на европейския континент в бойно поле. Част от тях днес откриха, че сме във война. Голямо откритие, няма що.

Едно е безпощадно ясно. Войната е в Европа и това не е от днес. Отговорни и виновни за това са тези, които управляваха държавите на континента през последните десетилетия, и тези, които им пригласят в самоубийствената политика на псевдолиберализъм, мулти-култи и псевдотолерантност. Това е. Всеки трябва да избере страна в тази война. Няма място за клишета, за празни лозунги, за алабализми и за политическа коректност.