Хората в САЩ се хранят все по-често с нездравословни храни, предпочитайки бисквити и бонбони. Близо половината от тях ядат три или повече нездравословни храни дневно, което е с 8% повече в сравнение с последните две години, пише „Уолстрийт Джърнъл“. Продажбите на вредни храни в Съединените американски щати са нараснали до $181 милиарда, което е с 11% повече пт предходната година.

Проучване, проведено от Clivland Clinic показва, че повечето хора посочват цената на храните като основна пречка за спазването на здравословна диета. 

В допълнение, резултатите установяват, че един на всеки 10 души смята бързото хранене за здравословно, като родителите са два пъти по-склонни да изберат вредни храни за трапезата си в сравнение с тези, които нямат деца. 

46% процента от участниците в допитването са отговорили, че 

здравословната храна е сравнително скъпа 

Друга съществена бариера за хората при избора на здравословен модел на хранене е липсата на време за приготвяне на ястия, посочена от 23 процента от участниците. Един на всеки петима в проучването пък идентифицира липсата на познания за здравословни готварски практики като пречка пред здравословното хранене, въпреки че почти две трети (70 процента) отговарят, че приготвят храна у дома поне четири дни в седмицата. 

Резултатите също така показват, че достъпът до здравословна храна е по-голямо предизвикателство за чернокожите американци, отколкото за белите им сънародници (20% в сравнение с 15%). 

„В днешния забързан свят хората са притиснати от време и като следствие изборът на здравословна диета и упражнения може да бъде повлиян от това“, се казва в съобщение за медиите от Cleveland Clinic. „Проучването установи, че много хора не са наясно кои диети са най-здравословни за сърцето им.“ 

Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Националната агенция за обществено здраве на Съединените щати отчитат, че сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в страната. Според Джулия Зумпано, диетолог в Clivland Clinic, хората в САЩ са силно изложени на хранителни съставки, които масово се смятат за нездравословни. 

„Диетата SAD (стандартна американска диета) е с много високо съдържание на наситени мазнини и прости захари и е с недостатъчно плодове, зеленчуци, бобови растения и риба“, казва тя пред Olive Oil Times. „Тъжната“ диета включва голямо количество преработени храни и полуфабрикати.“ 

Зумпано също така идентифицира различни грешни убеждения, които карат хората да се хранят нездравословно. „Това е комбинация от липса на информация и убеждение, че, например, картофите, макар и пържени, са полезен зеленчук“, обяснява тя. 

Независимо проучване, проведено миналата година от Finance Buzz – онлайн услуга за лични финанси, обаче установява, че мнозинство от участниците (35 процента) са готови да опитат средиземноморската диета, считана за една от най-здравословните, въпреки че разходите за закупуване на храна им тежат. Според диетолога Кели Леблан от Oldways, организация с нестопанска цел, която популяризира културните хранителни традиции, 

средиземноморската диета не е толкова скъпа, 

колкото може да изглежда, когато се достигне до нейната същност. „Средиземноморската диета се основава на „селски храни“ като бобови растения, пълнозърнести храни и сезонно достъпни зеленчуци, които са постоянно по-евтини от месото и силно преработените закуски“, обясни тя. 

От друга страна, Зумпано отбеляза, че ако премахнат ненужните продукти от списъците си за пазаруване, хората могат да освободят повече пари за закупуване на здравословна храна. 

Самир Кападия, председател на отдела за сърдечносъдова медицина в Clivland Clinic пък обясни, че повечето сърдечни заболявания могат да бъдат предотвратени чрез по-здравословна диета, редовни упражнения и отказване на цигарите. „Искаме да подчертаем колко е важно здравословният начин на живот да бъде приоритет за всички“, добави Кападия. „Въпреки че годините на лоша диета и избор на упражнения могат да увредят сърцето, никога не е късно да приемете по-здравословен начин на живот.“