Цените на медицинските грижи в Америка са 3 пъти по-високи от тези в редица други развити страни. Българите тук понякога се оказваме в клопка на болниците, които понякога правят грешки в сметките, надчисляват за услуги, таксуват ни нереално. А, кое колко струва разбираме в края на лечението, когато ни връчат и сметката. С или без здравна застраховка мнозина се притесняват от онзи момент, в който може да се наложи да влязат в болница именно заради високите цени на медицински услуги, но има и законни вратички, които да ви помогнат да се измъкнете от лапите на болниците. Различните цени на медицинските грижи в Америка се дължат на няколко фактора, сред които географско разположение, колко специалисти има в даден район и други.

Едно от най-първите неща, които трябва да направите е да се обадите в болницата, от която ви е и сметката и да потърсите т.нар. обществен работник (social worker), който ще ви поясни неяснотите по сметката. „Той ще ви даде различни опции и в много голяма част от случаите ще намали голяма част от сумата, която трябва да платите. Още по-добре ще бъде, ако я платите в кеш. Така няма да ви тече лихва, която ще имате, ако трябва да плащате разсрочено“, обяснява финансовия експерт – Ангел Сапунджиев. Ако това не помогне,  наемете си медицински адвокат, който ще помогне да отстоявате правата си. „Трябва да бъдете медицински адвокати на самите себе си. Това означава да се образовате, да знаете как работят здравните застраховки, какви са опциите ви, ако нямате здравен план, както и какви въпроси можете да зададете на доктора си“, обяснява Съни Питърсън, която е медицински адвокат. Именно такава помощ търси и семейството на Петьо Конов, чиято сметка за престой от 30 минути в спешното отделение му струва космическите $7,578, за да му установят защо го боли корема. „За тези 30 минути ми беше направен CAT scan, и беше установено едно елементарно възпаление, което имам, бяха ми предписани лекарства и ми казаха да се прибирам“, обясни Конов.

 

В следващите 2 части на поредицата ще разкжаем как да разчитатае болничните сметки, както и как да намерите най-евтината медицинска услуга.