Паметници на Васил Левски, Алеко Константинов и др. скоро може да станат част от мемореален BG парк в Чикаго

Българите в Чикаго разполагаме с много неща, близки до родното. Имаме си заведения, църкви, вестници, а вече дори и телевизия. Но това, което все още нямаме, е място, където да отдадем почит на тези, които най-много я заслужават. Скоро това може да се промени. Множество български огранизации са започнали проект за изграждането на мемориален парк, в който да бъдат изложени паметници на известни български дейци като Алеко Константинов и Васил Левски. Идеята се родила още през 2006 г., когато е създаден български инициативен комитет с участието на музея на Васил Левски в Карлово с цел изграждане на паметник на Дякона в Чикаго. Проектът постепено се разрастнал и през 2013 година няколко български организации потърсили съдействието на българското консулство в Чикаго.

„Проучихме какво е правено по тази тема от българите в Чикаго в предишни години, намерихме съмишленици в България, запознахме местните власти със своите искания и декларирахме готовност да пристъпим към действие, направихме план за това", каза пред BG VOICE генералният ни консул Симеон Стоилов.

Част от този план е среща, която консулството организира идната събота. На нея са поканени всички български организации, изявили желание за изграждане на мемориален парк в града. Тя ще се състои в Обществената библиотека на чикагското предградие Elk Grove Village на 25 януари 2014 г. (събота) от 3 pm. Адресът на библиотеката е 1001 Wellington Ave, Elk Grove Village, IL 60007. На срещата ще бъдат дискутирани идеи и предложения за местоположението на парка, какво да има в него и кога да започне да се изгражда. Още е рано да се говори за детайлите по парка, но засега идеята е да има алея, около която да бъдат издигнати паметници на велики българи като Алеко Константинов и Левски. Желанието на българското консулство е към тази алея да има детска площадка и да бъдат посадени розови храсти, донесени от България.

„Целта на срещата е да отворим платформа, на която да демонстрираме единство и желанието да направим общ и обществен проект, който да представлява българския ни дух тук", каза още за срещата г-н Стоилов.

Срещата на българските организации няма да е последната, която те ще проведат, но е важна първа стъпка към идея, която всеки българин би окуражил.

„Тази идея е прекрасна. Аз я подкрепям изцяло, защото това би било голямо достойнство за българския народ в Чикаго и всеки, който го посети, не само българи, но и американци, би се заинтересувал от нашата история и нашите личности", сподели президентът на сдружение „Български музей в Чикаго" Елена Табакова. Тя е категорична, че подобен проект е нужен на голямото, но не толкова сплотено българско общество в града.

„Един мемориален парк или алея, независимо какво ще представлява... Това ще бъде място, където всеки може да отиде, да постави цветя, да отдаде почит или признателност, дори и да поплаче. Може да е мястото, където всеки да си спомни за България, както ние всички мислим за нея непрекъснато. Ще бъде невероятно ако тази идея се осъществи."