Тридесет процентно увеличение на глобите за шофьорите на камиони ще повиши вниманието на всички в този бизнес. Не само на шофьорите, но и компаниите, защото и те ще бъдат засегнати от повишението, което влезе в сила на 3 април.

И сега, когато времето се стопли, повечето превозвачи ще карат повече мили, което крие и своите рискове с новите глоби. Колкото повече време се прекарва на пътя, толкова повече шансът да се направи нарушение е по-голям.

Наталия Стоянова е експерт по сигурността в транспортния бизнес, към шофьорите и компаниите нейните съвети са прости и ясни: „ Винаги логбукът трябва да е изряден. Пътният лист е федерален документ, който трябва да бъде прилежно попълнен, за да се избегнат високите санкции от органите на реда."

Освен пътните листове сънародниците ни, които са в този бизнес, трябва да внимават много за поддръжката на своите камиони. Това е едно от нарушенията, с което те имат най-много проблеми. Според Стоянова камионът и ремаркето трябва винаги да бъдат изрядни, за да се разминете с вече още по-солените глоби.

Ето един пример как ще се променят глобите. Ако един камион е в режим „Спрян от движение"  (out of service) за период от 24 часа поради неизправност в машината, но въпреки това шофьорът или компанията вземат решение камионът да продължи своя курс, глобата до 3 април възлизаше на $2,100. След влизането на новите глоби тази сума скача с $1,000.

Според Наталия Стоянова парите са най-малкият проблем, защото всяко едно нарушение - било то и глоба за паркинг, влиза в досието на шофьорите. И това не е всичко. Според нея малко известен факт е, че с натрупването на нарушения се натрупват и „черни точки". Когато те станат 100, книжката се отнема за три години. След този период вие отново имате право да карате камион. Но друг закон в САЩ гласи, че компаниите нямат право да наемат шофьори с  „черни точки" над 85.

„Винаги се съобразявайте със скоростта, с която се движите, напомня Стоянова. - На участъци с ремонтни дейности внимавайте със скоростта, дори не използвайте телефона с блутут. Не предприемайте рисковани маневри в тези участъци." Заради зачестилите проверки трябва да сте сигурни, че  документацията и на камиона, и на товара, и на фирмата са изрядни.