Генералният директор на БТА Максим Минчев приветства участниците в XII сеща на бъларските медии в Прага

Дванайсетата световна среща на българските медии започна в сряда в чешката столица Прага и ще продължи до 21 май. Темата тази година е "Медиите и гражданските каузи". От съществуването си BG VOICE е сред поканените участници в срещата, организирано от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света.

Генералният директор на БТА Максим Минчев приветства гостите и обясни, че Прага е естествен град-домакин на традиционната среща.

Лектори в специализиран дискусионен панел, наречен "Digital First", или как да печелим от авторско съдържание и от социални мрежи, ще бъдат шефове от влиятелни медии в Европа и света. Модератор на този панел е главният редактор на BG VOICE Ясен Дараков, а с презентации се очаква да се включат директорът за Източна Европа на "Асошиейтед прес" Армин Сандман, шефът на чешката медийна група "Лидове новини" Веселин Вачков, генералният директор на румънската информационна агенция "Аджерпрес" и директорът на Европейския алианс на информационните агенции Александру Джибой.

Дневният ред на срещата включва още дискусии по проблемите на българските медии зад граница, както и културна и бизнес тематика от национално значение. Предвиден е специален тематичен панел за обсъждане на тенденциите в развитието на регионите у нас. Акцент в програмата на форума са българо-чешките отношения и сътрудничеството между двете държави.

В чешката столица ще бъде представена и документалната експозиция "Българските чехи" – съвместен проект на БТА и Държавна агенция "Архиви". Изложбата съдържа 27 табла, всяко от които показва – чрез снимки и документи – портрети на някои от най-известните "български чехи" и е и жест на благодарност към чешката държава и народ, които оказват изключително съдействие при възстановяването и укрепването на България след Освобождението.

В Прага живеят над 40, 000 българи,

каза при откриването на срещата посланика ни тук Лъчезар Петков. Тук се издават няколко български медии, а градът от десетилетия подържа активни културни организации. Техният живот и дело са показани в изложба като част от срещата. Световните срещи на българските медии са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят.

Освен събитие за гилдията медийната среща е и национална кауза, тъй като осигурява автономно пространство за общуване на медиите на българите извън България – като посредници към нашите общности в чужбина – с представители на държавните институции.

Събитието се осъществява с подкрепата на "ЧЕЗ България", "Виваком", "Софарма", "Аурубис България".