Двама мъже, осъдени за убийство, избягаха от затвор в гр. Данемора близо до канадската граница. Те са използвали електрически инструменти, за да прережат стоманените тръби в затвора с максимална сигурност „Клинтън", преди да избягат през тунели и вътрешна врата, съобщи губернаторът на щата Ню Йорк, на чиято територия е затворът, Ендрю Куомо. 48-годишният Ричард Мат и 34-годишният Дейвид Суит са опасни престъпници, уточни той. Суит е осъден на доживотен затвор без право на помилване за убийството на заместник-шериф, извършено през 2002 година. Мат излежава присъда от доживотен затвор с минимален срок от 25 години, преди евентуално помилване, за три убийства, три отвличания и два грабежа.

Бегълците се измъкнали през капак на канализационен люк на улицата. Те дори оставили бележка за надзирателите си в единия от тунелите. На нея имало усмихнати личице и пишело: „Приятен ден!" Ричард и Дейвид оставили дрехите на леглата си, така че да изглежда, че спят, за да заблудят надзирателите, които ги проверявали на всеки два часа.

Все още не е ясно как двамата са се сдобили с инструментите, с които са прерязали стоманените тръби. Над 200 служители на реда търсят затворниците с помощта на кучета и полицейски хеликоптери. Засега се знае само, че е разпитана една от служителките на затвора, върху която е паднало съмнение, че може да им е помогнала да се снабдят с подръчни средства за бягството.

Губернаторът Куомо обяви, че това е първото успешно бягство от затвора "Клинтън" от построяването му през 1865 година. Този затвор е известен и като Малкия Сибир заради студения климат и отдалечеността си от цивилизацията.