Вера Ренци като млада

Атанас Мецов

Има легенда за унгарската графиня Ержебет Батори, която според преданията е убила стотици девойки през XVI век, за да запази младостта и красотата си чрез кървави бани, както и за майка и дъщеря Тофана, чийто отровен серум според легендите е погубил над 600 души в Италия в началото на XVII в.

Но съществува и по-зловеща жена съвременен сериен убиец - румънката Вера Ренци, Черна вдовица номер 1 на XX век.

Родена на границата между XIX и XX в. в Букурещ в заможно аристократично семейство от унгарски произход, още от малка Вера Ренци свиква да е обект на внимание на цялото семейство и на десетките слуги в именията на богатите й родители. Още с навлизането в тийнейджърството младата аристократка показва, че има по-труден характер - ако се почувства пренебрегната, тя бяга от своя дом, най-често в компанията на някой свой ухажор. Според мнозина нейни познати още преди да навърши 15 години, Вера Ренци се отличава от всички свои приятелки с няколко неща - красота, постоянна нужда от мъжко внимание, жестоки изблици на ревност и недоверие към ухажори и любовници. В опит да укротят опърничавата си дъщеря, семейство Ренци с радост приемат новината, че младата им дъщеря ще сключи граждански брак, макар и да не одобряват много-много нейния избор - богат и солиден бизнесмен от родния Букурещ, но мъж доста по-възрастен от младата Вера.

Бракът, изглежда, се оказва най-доброто лекарство за младата аристократка, като семейството много бързо се сдобива с първородния син Лоренцо. Оставена по цял ден сама в къщата, със слуги, грижещи се за малкия й син, на Вера не й остава нищо друго освен да се отдаде на изгарящата я ревност.

Нейният съпруг често отсъства от семейния дом заради своите бизнес дела в румънската столица, но за младата дама тези пътувания са чисто доказателство за изневяра и извънбрачна връзка. Самообладанието напуска Вера една вечер и тя вдига луд скандал на своя съпруг. Ошашавен от обвиненията, той не успява да се защити и да сломи яростта на Вера. Още същата вечер той изпива последната си чаша вино, в която предварително ревнивата му съпруга му е сложила арсен. За да обясни пред слугите, приятелите и семейството отсъствието на мъжа си, Вера споделя, че той я е напуснал. След почти цяла година в траур младата дама признава, че е научила зловеща новина - нейният избягал спътник в живота е загинал в автомобилна катастрофа и тя вече е вдовица.

Съвсем скоро след мнимата автомобилна катастрофа, която я оставя вдовица, Вера Ренци се жени повторно, този път за мъж, който е почти на нейната възраст. Но явно и това не се оказва точната рецепта за щастлив семеен живот.

Жестоки подозрения в изневяра преследват младоженката още от първите дни след сватбата. Само няколко месеца след като се е оженила, Вера остава отново сама, след като съобщава на близките си, че мъжът й я е напуснал. След цяла година, в която прекарва в „неведение" за възлюбения си, аристократката съобщава, че е получила писмо, в което съпругът й изказва окончателното си и твърдо решение да я напусне завинаги.

„Разтърсена" от поредния „избягал" от нея съпруг, Вера Ренци не сключва повече бракове до края на живота си. Въпреки това тя не престава да се замесва постоянно в нови и нови любовни афери, а красотата й в никакъв случай не остава незабелязана от жителите на Букурещ. Романтичните връзки на атрактивната дама са различни - с любовниците й, които имат семейство и важна обществена позиция, тя е дискретна; с младите капитани от армията пък обикаля нощните заведения на румънската столица й е желан клиент навсякъде; бедните и красиви младежи, които си харесва, пък живеят на нейна издръжка в обширната й къща. Всички тези мъже освен леглото на една й съща жена споделят и една и съща тъжна съдба - всеки един от тях изчезва безследно след месец, седмица или дори уикенд, прекаран с Вера Ренци. А за пред обществото красавицата официализира прекъсването на връзката с някой популярен неин любовник с тъжната констатация, че той е поредният мъж, който я е напуснал.

Последният любовник на Вера Ренци се оказва и последната нейна жертва. Съпругата на поредното завоевание на красавицата проследява своя неверен мъж до имението на богатата вдовица, откъдето той никога не се завръща. След получен сигнал полицията проверява дома на популярната хубавица и се натъква на най-неочакваната гледка - във винарната на Вера Ренци има 32 цинкови ковчега, в които, в различни стадии на разложение, са поставени 32-мата нейни любовници - всички до един отровени с арсен. След като е арестувана, Черната вдовица признава, че освен мъжете от извънбрачните си връзки тя е убила и още трима, чиито трупове не пази във винарната си - те са на двамата й официални съпрузи, както и на сина й Лоренцо - убит, защото случайно е открил зловещите трофеи на майка си й и я е заплашил, че ще я предаде на органите на реда.

Това, което шокира допълнително полицаите, са обясненията на Вера Ренци, че тя е погубила всички тези мъже не защото е искала да извлече някаква финансова или каквато и да е друга облага, а просто защото ги е ревнувала и е мислела, че не са й верни. Смразяващо кръвта е признанието на Черната вдовица, че нейното най-любимо занимание е да седне на люлеещия се стол, разположен по средата на винарната, и да съзерцава как е обградена от 32-мата си мъртви любовници, които вече няма как да й изневерят.