Сибила Кьорова

 „Който иска умен да расте, трябва книжки да чете." Под това мото в две български училища в Канада се проведе читателска седянка, посветена на Международния ден на детската книга. Учениците от образователен център „Родолюбче" в Торонто и от неделното училище към църквата „Св. Димитър" в Брамптън четоха любимите си книжки в няколко групи, а след това разказаха за своите любими автори и герои. В седенките участваха както учениците, така и техните родители. Учениците бяха донесли и прочетоха откъси от своите любими книги на български език. Те трябваше да разкажат накратко за своята книга или приказка, които са избрали. За най-малките, децата от подготвителните групи, които все още не могат да четат, откъсите бяха прочетени от техните родители. Най-добрите ученици бяха зарадвани с грамоти за най-добър четец.

Учителите пък подготвиха презентацията „Познавате ли приказките?", с която искаха  да установят до каква степен учениците им познават това самобитно творчество. Въпросите изобщо не затрудниха малчуганите, а учителите обещаха в бъдеще да ги запознаят с още приказни истории.

Всички деца получиха специално изработени за седянката емблема и читателски дневници, в които да запечатат първите си мисли от дадено произведение.

Това далеч не е единствената инициатива на „Родолюбче" за запазване на българското самосъзнание сред децата на сънародниците ни, уверява училищният ръководител на центъра Мая Василева. „Решили сме всеки учебен ден да прочитаме по една от непознатите приказки. Също така положихме началото на библиотека с детски книги на български език, която може да се ползва от всеки желаещ", разказа тя.