Лидерската битка между ГЕРБ и БСП ще се състои в 25 МИР в София, където един срещу друг ще се изправят Бойко Борисов и Михаил Миков

Партиите и коалициите хвърлят най-силните си козове в избирателните райони с най-много мандати, показва обзорът на листите малко преди официалния старт на предизборната кампания на 5 септември. Затова в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен и Благоевград централите са поставили начело най-популярните си лица. Техният успех ще донесе и най-много места на съответната партия в парламента. На тези места ГЕРБ залага на лидера си и по-борбените бивши депутати и министри, БСП следва инструкциите на ,,Позитано" 20 за разпределението на водачите, без оглед на противника, а ДПС провокира с откровено скандални кандидатури и екзотична гражданска квота. Трите столични района - 23-ти, 24-ти и 25-и, които носят съответно 11, 10 и 10 мандата, се очертават като най-невралгични в предстоящите избори.
Голямото лидерско състезание ще се проведе на терена на 25 МИР в София, където сили ще премерят лидерите на двете най-големи партии - Бойко Борисов (ГЕРБ) и Михаил Миков (БСП). Срещу тях Реформаторският блок (РБ) залага на меката сила на Меглена Кунева, която ще е в деликатното положение да търпи мачистките пози на Борисов заради следизборни договорки и да громи по-близкия й като манталитет и политическо поведение Миков. Срещу тази компания Патриотичният фронт хвърля Красимир Каракачанов, а АБВ - Ивайло Калфин. ДПС влиза в боя с бившия финансов министър Петър Чобанов, който няма лидерски качества, но затова пък е по-разпознаваем за софийската публика, отколкото сред традиционния депесарски електорат. След като Николай Бареков предпочете да води листите в Пловдив-град и Варна, негов наместник в района остава Росен Петров.
Кандидати на малките партии ще нагорещят кампанията в 24 МИР в София. На този терен ще се конкурират експанзивният реформатор Петър Москов и взривоопасният воевода Ангел Джамбазки, които имат потенциал да приковат вниманието с резки изказвания и провокации. Срещу хлевоустите представители на малките партии БСП изправя най-харизматичното си лице - актьора Стефан Данаилов. ГЕРБ пък сякаш щади противника си с водач като политолога Румяна Бъчварова. ДПС е поверило щурма на централната софийска крепост на генерал - доскорошния началник на отбраната Симеон Симеонов. АБВ залага на инвестиционния мениджър, завършил в Япония - Константин Проданов, който беше и кандидат за евродепутат. На този фон изглежда обречен ходът на ,,България без цензура" да сложи за водач в района бившия депутат - отцепник от ГЕРБ, Светлин Танчев.
В третия столичен район - 23-ти, ДПС се надява да омаломощи противниците си със синтаксиса на бившия министър на спорта Марияна Георгиева, кандидат от гражданската квота на движението. В езиков двубой с нея ще влезе водачът на "България без цензура" - барековистът-гергьовец Любен Дилов-син. ГЕРБ и БСП залагат на двама бивши депутати - Александър Ненков, син на конституционния съдия Румен Ненков, и Жельо Бойчев. Сините гласове за реформаторите ще обира лидерът на СДС Божидар Лукарски. Патриотичният фронт хвърля на софийски терен шефа на тв СКАТ Валери Симеонов, а АБВ - бившия ректор на УНСС Борислав Борисов. 
Не по-малко оспорвана се очертава и битката в София-област, където един срещу друг се изправят Ивайло Московски от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП, областният управител от ДПС Емил Иванов, журналистът Велизар Енчев от ПФ и кметицата на Перник Росица Янакиева от АБВ. Корнелия Нинова ще има непосилната задача да се сражава на няколко фронта - срещу основния си опонент Московски, срещу бившата си съпартийка Янакиева, която предпочете лагера на Георги Първанов, и срещу демотивираната местна структура на БСП, която подкрепяше отказалия се от листата Кирил Добрев. ДПС пък не се бои да лансира за пореден път скандално известния бивш кмет на Своге Емил Иванов.
В Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се опита да спечели максимума от 9-те мандата срещу основния си опонент от БСП Георги Търновалийски, довереник на бизнесмена Георги Гергов. Водата му обаче ще мъти най-вече Николай Бареков, който ще се сблъска на роден терен с предишния си кумир и днешен враг Бойко Борисов. ДПС и тук залага на провокацията с водача си Венцислав Каймаканов, бивш областен управител, срещу чието назначение при кабинета "Орешарски" имаше продължителни протести.
В областта се заформя интересен сблъсък между ,,повелителя на досиетата" Методи Андреев, оглавил изненадващо листата на ГЕРБ, и известния като "сив кардинал" на БСП Димитър Дъбов. Не е изключено от схватката между двамата да спечели кандидатът на ДПС Джевдет Чакъров.
Във Варна - града с най-дългата листа от 12 места, ще се сблъскат Лиляна Павлова от ГЕРБ, Ангел Найденов от БСП, Йордан Цонев от ДПС, Николай Бареков от ББЦ и Ивайло Калфин от АБВ. Доста по-кротка се очертава кампанията в другия морски район - Бургас, където ще премерят сили Ивелина Василева от ГЕРБ, Петър Кънев от левицата, Валери Симеонов от ПФ и Михо Михов от АБВ. ДПС тук издигна скандалджията Хюсеин Хафъзов, който се закани от парламентарната трибуна ,,да поеме по пътя на Осман Калъч, Ахмед Даутооглу от село Искра, на Нури Адалъ и на Ахмед Доган", ако не бъде разрешена предизборната агитация на турски език.
Интересна се очертава картината във Велико Търново, където вече избухна скандал с втория в листата на реформаторите - кмета на Свищов Станислав Благов, който е първа дружка със скандалния ректор на свищовския университет Величко Адамов. Цветан Цветанов пък, който води листата на ГЕРБ, е личен покровител на академичния кадър, замесен в множество далавери.
Интрига има и в Благоевград, където БСП е отслабена заради натрапения й отгоре водач Кристиан Вигенин, което дава служебно предимство на опонента му Цветан Цветанов от ГЕРБ. Масло в този огън ще налива и Атанас Атанасов от РБ. Водачът на ДПС Алиосман Имамов също има влияние в района. А пиринския патриотизъм ще разпалват Ангел Джамбазки от ПФ и певицата Николина Чакардъкова от АБВ. Ако пехливанските борби между мъжете загрубеят, шансовете на Чакардъкова ще нараснат правопропорционално на нейната популярност.
Най-голямата провокация на ДПС са двете водачески места на Делян Пеевски в Пазарджик и Стара Загора въпреки огромното обществено недоволство, надигнало се след опита да бъде назначен за шеф на ДАНС през миналата година.

Предстоящите парламентарни избори са първите, на които ще има реално действащ преференциален вот, съчетан с интегрална бюлетина. В бюлетината ще бъдат вписани само имената на партиите, коалициите и независимите кандидати по ред, определен чрез жребий. Вотът за политическата формация ще се отбелязва със знака Х или V със син химикал в квадратчето пред името й. Предпочитанието за отделен кандидат ще се отбелязва със същия знак в кръгчето с неговия номер вдясно на бюлетината.
Бюлетината ще се получава от член на секционната комисия, който трябва да я откъсне от кочана и да я подпечата. Ако човек желае да отбележи конкретно име от листата на съответната партия, трябва да види номера му на списък, който ще бъде разлепен на стената в тъмната стаичка, както и пред избирателната секция. Ако кандидатът е под номер 18 в листата, той трябва да постави знака Х или V в кръгчето с тази цифра. За да е валидна бюлетината, задължително се отбелязва номерът на партията, а преференцията е препоръчителна.
След това бюлетината трябва да се сгъне по начин, който не позволява да се вижда отбелязаният вот. Тя се дава на член на СИК, който сверява дали номерът върху нея съответства на този върху кочана. При съответствие бюлетината се подпечатва повторно, а отрязъкът с номера се откъсва и се пуска в отделна кутия. При несъответствие бюлетината се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа ,,Забележки" на избирателния списък. Не се допуска повторно гласуване извън случаите, в които човекът е сгрешил. Но това е възможно само веднъж. След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в урната, подписва се в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението.
Пред изборното помещение и в кабините за гласуване трябва да има табло, на което с големи букви да е указано, че избирателят може да изрази своя вот само със знак Х или V, поставен със син химикал. Вписването в бюлетината на специални символи, букви, цифри или други знаци я прави недействителна.

Галя Горанова

Жребият в ЦИК определи следното разпределение в бюлетината:

,,Движение 21" - 1
,,Българска социалдемокрация" - 2
,,Български национален съюз - НД" - 3
,,Новото време" - 4
,,Обединена България" - 5
Социалдемократическа партия - 6
Реформаторски блок - БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС - 7
,,Нова България" - 8
ГЕРБ - 9
,,Общество за нова България" - 10
,,Атака" - 11
НДСВ - 12
,,България без цензура" - 13
АБВ - 14
Коалиция ,,Левицата и Зелена партия" - 15
,,Нова алтернатива" - 16
,,Десните" - 17
ДПС - 18
,,Глас народен" - 19
Партия на зелените - 20
,,Нова сила" - 21
Коалиция ,,БСП - Лява България" - 22
Партия ,,Зелените" - 23
Коалиция ,,Патриотичен фронт - НФСБ И ВМРО" - 24
,,Република БГ" - 25