Бившият адвокат на Доналд Тръмп, Майкъл Коен, се яви като ключов свидетел на обвинението в процеса срещу бившия президент за плащания за мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс, която твърди, че е правила секс с Тръмп. След разказа на Даниълс за сексуална връзка през 2006 г. с Тръмп, която той отрича, тези показания са още един решаващ момент в този исторически процес.

Републиканският лидер рискува да получи първата в историята на Съединените щати присъда за престъпление на бивш президент. Твърди се, че Коен, наричан по-рано "питбула на Тръмп", е платил на Даниелс 130 000 долара, за да купи мълчанието на Даниълс за тази сексуална връзка, в края на президентската кампания през 2016 г.

Според обвинението, когато през 2017 г. Майкъл Коен е получил възстановяване на разходите от тогавашния президент на САЩ, тези разходи са били заведени като "юридически такси" в сметките на холдинга Trump Organization, за да се скрие, че парите са били използвани за прикриване на скандал. Доналд Тръмп е подведен под отговорност за 34 престъпления, свързани с фалшифициране на счетоводни документи, които теоретично могат да му донесат присъда, която да стигне дори до затвор. Той не се признава за виновен.

Коен припомни, че е наричал Доналд Тръмп "шеф" или "г-н Тръмп" и говори за периода си в Trump Organization.

"Беше фантастично да работя за него, особено през тези 10 години, беше невероятно преживяване в много, много отношения. Имаше страхотни моменти, имаше и няколко не толкова страхотни моменти, но в по-голямата си част се наслаждавах на отговорността, която ми беше възложена. Харесваше ми да работя с колегите си в организацията "Тръмп", с децата на Тръмп. Това беше едно голямо семейство", каза адвокатът.

Когато беше запитан дали е лъгал в полза на Тръмп, Коен отговори "лъжех" и заяви, че това е било необходимо, за да "изпълни дадена задача". На въпроса дали е издевателствал над хора заради републиканеца, Коен отговори следното:

"Единственото нещо, което ми беше в главата, беше да изпълня задачата, за да го направя щастлив."

Коен свидетелства, че е научил от висшестоящите в National Enquirer, че Даниълс иска да продаде историята си за предполагаемата афера с Тръмп през 2006 г. Ако историята й беше оповестена публично, тя би била "катастрофална" за кампанията, каза Коен.

"(Тръмп) ми каза: "Това е катастрофа, пълна катастрофа, жените ще ме намразят. Това наистина е катастрофа. Жените ще ме намразят. Момчетата мислят, че това е готино. Но това ще бъде катастрофа за кампанията", свидетелства Коен.

Тръмп му е казал да попречи на историята на Даниелс да излезе наяве, свидетелства той. Тогава Тръмп му бил казал:

"Искам просто да я изтласкаш назад колкото можеш по-дълго, просто да минат изборите, защото ако спечеля, тя няма да има никакво значение, защото аз съм президент, а ако загубя, дори не ме интересува", според Коен.

"Той дори не мислеше за Мелания, всичко това беше заради кампанията", свидетелства той.

Коен заяви, че Тръмп го е помолил да "уреди" няколко плащания на "пари за мълчание", както и да поддържа връзка с таблоидни медии, за да предотврати негативни заглавия, които биха могли да повлияят на политическата му кариера. Той заяви, че е направил това "по указание и в полза" на Тръмп.

След обедната почивка прокурорите показаха записи на разговори и криптирани комуникации, показващи трескавата дейност на Майкъл Коен, който се опитва да спре историята на Сторми Даниълс да стане публично достояние преди изборите. Коен и Дейвид Пекър, издателят на National Enquirer, са се обаждали един на друг многократно по приложението Signal. Обажданията прекъсвали поради проблем с приложението. Коен твърди, че обажданията са били за обсъждане на въпроса за Даниълс. По същата причина са разменени няколко обаждания между Коен и Кийт Дейвидсън, бившия адвокат на Даниелс.

Коен се е обадил и на финансовия директор на Trump Organization Алън Вайселберг. Коен свидетелства, че това е станало, за да се обсъди финансирането на плащането за споразумението за неразкриване на информация с Даниълс.

Записите показват, че Майкъл Коен се е обадил два пъти на Доналд Тръмп на 26 октомври 2016 г. Тази дата идва точно преди да открие сметка във First Republic Bank. Сметката е била използвана при прехвърлянето на плащането за мълчанието на Сторми Даниълс.

"Исках да се уверя, че... той одобрява това, което правя - защото изисквах одобрение от него за всичко това", заяви Коен.

Прокурорите се опитват да докажат, че той е предприел тези действия по нареждане на Тръмп. Коен твърди, че се е опитал да скрие участието на Тръмп, когато е попълвал необходимите банкови формуляри.

"Целта беше да го предпазя и да го изолирам от сделката", казва Коен.

Името и подписът на Тръмп не фигурират в действителното споразумение за неразкриване на информация - в споразумението той е посочен под псевдонима „Дейвид Денисън“. Коен се е подписал от името на Тръмп, свидетелства той, с инициалите "EC" - инициалите на Essential Consultants LLC, компанията, която е създал, за да улесни сделката. 

Коен свидетелства, че е бил разочарован, че не е бил обсъждан като възможен началник на кабинета в Белия дом, след като Тръмп е бил избран за президент, въпреки че Коен признава, че не е бил "компетентен" за тази работа.

"Просто исках името ми да бъде включено“, каза Коен, "Исках поне да бъда взет под внимание. Ставаше дума повече за моето его, отколкото за каквото и да било друго."

Малко преди края на деня в съда обвинението стигна и до сърцевината на процеса: осчетоводяването на възстановените пари на Майкъл Коен заради направеното от него плащане към Сторми Даниълс.

Майкъл Коен свидетелства пред съда, че финансовият директор на Trump Organization Алън Уайсълбърг е решил да добави към сумата, която му е била дължима. Това е така, за да може Коен все пак да получи 130 000 долара, тъй като са очаквали, че ще изгуби около половината, след като бъдат извадени данъците.

Коен каза, че това не е типично за възстановяването на разходите в Trump Organization. Но той отбеляза, че самият Тръмп е одобрил плана за плащане на Уайсълбърг. Бившият президент му казал, че това ще бъде класифицирано като правни услуги, по думите на Коен.

Миналата седмица прокурорите разкриха, че всъщност не са се опитали да призоват Вайселберг като свидетел. С оглед на казаното от Коен той изглежда важен като свидетел и съдията Хуан Мерчан изглеждаше изненадан, като помоли прокурорите поне да се опитат да го призоват.

Майкъл Коен ще продължи с показанията във вторник. След края на заседанието Тръмп си тръгна от залата със сериозно изражение на лицето, следван от големия си антураж.