Мъж от Оукланд е с разбито сърце, след като редкият му ретро Corvette е откраднат от гаража му точно преди 80-ия му рожден ден.

80-годишният Дейв Лехталер описва как на 15 април банда крадци нахлува в дома му и си тръгва с неговия Corvette от 1959 г. на стойност 200 000 долара, който е бил неговата гордост и радост през последните 18 години.

Камерите са заснели наглото деяние, като показват как двама заподозрени нахлуват в гаража, преди да избягат с колата в рамките на няколко минути. 

„В този град няма последствия. Хората могат да крадат и грабят", казва Лехталер пред KTVU. 

Лехталер изпитва силна страст към автомобилите, като в момента домът му е украсен със снимки от годините му като автомобилен състезател. 

„Боли ме, защото целият ми живот е свързан с колите от 14-годишна възраст“, обяснява той. 

Лехталер казва, че е вложил сърцето и душата си в кабриолета, посвещавайки безброй часове на поддръжката му.

Освен това внимателно е възстановил двигателя, боядисал е автомобила с нов слой боя и го е претапицирал.

Лехталер смята, че може да е бил следен от автомобилно изложение в Плезънтън, където ценната му вещ е привлякла вниманието на крадците.

Въпреки че колата му е застрахована, загубата е незаменима за Лехталер.

Посланието му към извършителите е просто: „Искам да си върна колата“.

Данните от януари показват, че през миналата година на всеки тридесет жители на Оукланд са били откраднати колите - общо 15 000 автомобила.

Това е 45-процентно увеличение само за 12 месеца и най-големият брой от 15 години насам.

Въпреки това по-малко от пет процента от тези случаи на кражба на автомобили водят до арест, тъй като недостатъчно обезпеченото с персонал и средства полицейско управление на калифорнийския град е заето да се справя с 21-процентния скок на насилствените престъпления.

Освен това само двама полицаи се занимават с кражби на автомобили.