ВЪПРОС: Здравей, Ангел! Бих искал да попитам – от познати и приятели чувам, че ако не изчакам пълната си пенсионна възраст, моята месечна държавна пенсия ще спре да се покачва в годините напред, както е при хора, които са се пенсионирали на пълната за тях пенсионна възраст. Това истина ли е и имаш ли малко повече детайли по този въпрос? 

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ: Здравейте и от мен! Благодаря Ви за този въпрос, един от многото въпроси, поради които има постоянни дискусии и догадки в нашата общност. Наред с това и много дезинформация, която често стресира или пък ентусиазира хората, но важното е да търсим истината, защото само тя има значение. 

Когато човек се пенсионира, независимо от възрастта си, неговата държавна пенсия не спира да расте, а тъкмо обратното. Причината, поради която месечната сума обикновено расте, най-често е във връзка с така наречената

C.O.L.A. (Cost of Living Adjustment), 

което е формула, по която се изчислява растежът на инфлацията от година за година и на тази база се добавя определен процент към пенсията на всеки пенсионер, независимо от възрастта, в която се е пенсионирал. Процентът на растеж е един и същ за всички пенсионери, които получават месечна пенсия от държавата. 

Като добавка, някои от пенсионерите имат допълнително увеличение към техните месечни пенсии, които се изчисляват веднъж в годината, на база на заработен доход през годината, ако има такъв. За работещите пенсионери това е важна надбавка, но тя е различна за всеки един от тях според дохода, който са заработили и според останалите години, в които са имали заработен доход.

Размерът на държавната пенсия на всеки един от нас е съвкупност от доходите, на които сме плащали данъци през всичките години, в които сме работили в Америка. За много от нас, които нямаме все още 35-годишен работен стаж в американската система, всяка една заработена година е плюс, защото тя измества всяка една нулева такава от калкулацията на пенсията. По този начин, ако сте на пълна пенсионна възраст и продължите да работите в годините след като сте започнали да взимате държавна пенсия, то Вие ще забележите определен растеж на държавната Ви пенсия, според доходите, които обявявате и върху които Ви удържат данъци. 

Тук умишлено използвам за пример хора на пълна пенсионна възраст, защото за всеки, който е под пълната пенсионна възраст и получава държавна пенсия, ще има лимит от $23.500 облагаем доход на година и ако сме в такава ситуация и надвишим този годишен доход, за всеки $2 заплата над този лимит, ще плащаме по $1 наказание, който ще бъде приспаднат от нашата пенсия, докато стигнем пълната си пенсионна възраст. След нея можем да печелим и по един милион на година, дай боже всекиму, но няма да имаме лимит на доходите и

съответното наказание към пенсията отпада

Надявам се, че тези уточнения по темата ще дадат малко по-ясна представа на всеки един от Вас, който е изправен пред тези важни решения относно живота след пенсиониране – къде и как да продължим напред след това. 

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, Вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон: (224) 522-2413 или на електронната ми поща: [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.