Отвлечените от йеменските хути българи в Червено море са капитанът и помощник-капитанът на кораба Galaxy Leader – 38-годишният Любомир Чанев и 39-годишният Данаил Веселинов, съобщи bTV.

„Установили сме контакт с близките на отвлечените. Те разполагат с пълната информация и сме им предложили психологическа помощ. Работим по решаването на кризата“, обяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

В социалните мрежи Събина Веселинова, съпруга на помощник-капитана, написа: „Ти ще се върнеш, ще бъдем отново заедно! Помолете се за хората, които бяха отвлечени на този проклет кораб! Чакам те!“

От Министерството на външните работи коментираха случая 24 часа, след като стана ясно, че има отвлечени българи.

„МВнР работи по изясняването на всички обстоятелства по случая в тясна координация с българските дипломатически представителства в региона и с партньорски институции. МВнР е в контакт и със семействата на двамата български граждани – част от екипажа на кораба“, обявиха от ведомството.

Корабът е регистриран на името на британска компания, която според израелски медии е частично собственост на израелския магнат Ейбрахам Унгар. Плавателният съд е натоварен с автомобили е и е плавал от Турция към Индия.

Бившият зам.-ръководител на Съвета за национална сигурност на Израел д-р Шаул Шей обясни каква заплаха представлява шиитската групировка за морския трафик в Червено море.

„60% от товарите на нефт и газ към Европа минават по този маршрут. Това е и политически ход – бунтовниците казват на света: ние контролираме тази зона. Предполагам, че може да поискат и откуп за заложниците“, смята израелският експерт по сигурност.

Бунтовниците хути заявиха, че отвлеченият кораб се намира в йеменско пристанище. И заплашиха, че всеки плавателен съд, свързан с Израел, ще бъде тяхна цел, докато военната операция в Ивицата Газа не спре.

Израел обвини Иран, който подкрепя хутите, в поръчителство на отвличането. Техеран категорично отрече да има общо със случая.

По информация на Израел на борда има между 22 и 25 души – моряци от Украйна, България, Филипините и Мексико. Екипажът е на плаване от около месец и половина.