сн. ,,Бизнес инсайдър”

Има много неща, които не знаем за сваления над Украйна ,,Боинг 777" на Малайзийските авиолинии. Знаем обаче със сигурност, че всички 298 пътници на борда са загинали. Знаем също, че повечето US експерти твърдят, че самолетът е бил свален от ракета земя-въздух в район, контролиран от проруските сепаратисти. Докато експертите не проучат мястото на катастрофата, телата на загиналите и черните кутии от самолета, няма как да разберем със сигурност какво се е случило със самолета и неговите пътници. Въпреки това обаче роднините и близките на загиналите се чудят какво са изпитвали пасажерите в последните мигове от живота им. Това зависи основно от начина, по който самолетът се е разбил, но въпреки това има няколко мнения на водещи експерти по темата.

„Пасажерите вероятно не са страдали и дори не са знаели какво се случва", според Дъг Ричардсън от IHS. Той твърди, че противоракетните системи „Бук", за които се предполага, че са свалили самолета, се взривяват точно преди да достигнат целта си, като по този начин освобождават множество шрапнели, чиято цел е да разрушат самолета на възможно най-малки частици. Експлозията би довела до мигновено падане на налягането. Това става толкова бързо, че пътниците дори не биха разбрали какво се случва.

Давид Ченчоти, също експерт по авиовъпроси, дава сходно мнение. „Не е лесно да се каже какво точно се е случило, но според мен взривът на ракетите е предизвикал декомпресия, а след това и пожар, липса на електричество", заявява той.

След взрива на друг ,,Боинг 777" през 1996 г. хирургът Джеймс Фосвинкел провежда цялостно разследване по случая. Трагедията тогава е от различно естество, не от изстреляна ракета, но голяма част от неговите изследвания са приложими и в този случай. Според него след експлозията във въздуха следва незабавно ускорение на самолета и неговото падане. Той разказва, че загубата на налягане в кабината е причинила хипоксия в рамките на секунди, което означава, че всеки е загубил съзнание веднага, без дори да осъзнае, че това е краят.