Украйна няма да може да се присъедини към НАТО, докато продължава войната срещу Русия, заяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг, предаде "Ройтерс".

"Да станеш член в разгара на война не е на дневен ред", каза той на събитие, организирано от Германския фонд "Маршал" на САЩ в Брюксел в сряда.

През септември президентът Володимир Зеленски обяви кандидатура за бързо членство в НАТО, след като руският президент Владимир Путин подписа укази за анексиране към Русия на четири частично окупирани региона на Украйна.

Съюзниците в НАТО не се съобразиха с искането на Зеленски, тък като западните правителства се притесняват от действия, които могат да доближат НАТО до влизане в активна война с Русия, пише "Ройтерс".

Въпреки това както Киев, така и някои от най-близките му съюзници в Източна Европа настояват НАТО поне да предприеме конкретни стъпки, за да доближи Украйна до членство на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли.

"Време е алиансът да спре да се оправдава и да започне процеса, който ще доведе до евентуално присъединяване на Украйна", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в статия през април. "Това, от което се нуждаем, е ясно писмено изявление от съюзниците, което очертава пътя към присъединяването."

По време на посещението си в Киев през април

Столтенберг подчерта, че бъдещето на Украйна е в НАТО,

силно потвърждение на решение отпреди 15 години. Но той не даде срокове, в които членството може да се осъществи.

НАТО се съгласи на срещата си на върха през 2008 г. в Букурещ Украйна в крайна сметка да стане член на алианса.

Оттогава обаче лидерите спряха да предприемат каквито и да било стъпки, като например да дадат на Киев план за действие за членство, който ще изложи график за доближаване на страната до НАТО.

На събитието в Брюксел Столтенберг призна, че има различия между членовете на НАТО относно това как да се отговори на амбициите на Киев за членство.

"В алианса има различни гледни точки и, разбира се, единственият начин да се вземат решения в НАТО е с консенсус. В момента текат консултации", каза той.

"Никой не може да ви каже точно какво ще бъде окончателното решение на срещата на върха във Вилнюс по този въпрос", добави той.