Подалият оставка председател на ДПС Мустафа Карадайъ и неговият вече бивш заместник и дясна ръка в движението Ахмед Ахмедов бяха освободени от състава на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Карадайъ не получи място в друга.

Това стана ясно от решенията за промени в съставите на постоянните комисии, които парламентът одобри по-рано в четвъртък.

Рокади в комисиите направиха още ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане", като повечето от тях са свързани с последиците от местните избори и фактът, че няколко депутати предпочетоха да останат в местната власт, затова други представители на партиите заеха местата им в парламента.

В сряда трима нови депутати положиха клетва в Народното събрание: Вера Александрова ("Възраждане"), Манол Манолов (БСП) и Валентин Радев (ГЕРБ).

Те заемат местата на Валери Сираков ("Възраждане"), който стана общински съветник във Видин; Калин Калапанков, който стана кмет на Брезово; Евгения Алексиева (ГЕРБ), която стана кмет на район "Панчарево".

В четвъртък председателят на партия "Обединени земеделци" Петя Ставрева също се закле като народен представител на мястото на избрания за кмет на Пазарджик депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Петър Куленски.

От ДПС към този момент напуснали депутати няма, затова не е известно какви са причините за разместванията в комисиите. Предложенията за тях бяха направени от председателя на парламентарната група Делян Пеевски.

Мястото на Карадайъ в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще бъде заето от Ешереф Ешереф, а това на Ахмед Ахмедов - от Мюмюн Мюмюн. Ахмедов обаче влиза в комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.