(Продължава от предишния брой)

  1. Направете спестяването за пенсиониране ваш основен приоритет

Когато започнем да мислим сериозно за подготовката за пенсиониране ние самите трябва да сме наясно с приоритетите си и да ги следваме. Ако сте наистина сигурни, че един ден (независимо дали след 10, 20 или 30 години) искате да имате опцията да „намалите темпото“ и да отдадете повече от времето си на семейството си, трябва да поставите спестяването и инвестирането за пенсиониране преди закупуването на скъпи автомобили, лодки и ваканционни вили. Правейки разликата между „нужди“ и „прищевки“ и правилната приоритизация на тези неща, биха Ви помогнали много, за да можете да спестите достатъчно за едно много комфортно пенсиониране и биха Ви дали опции да го направите на различни места по света, след като сте подготвени финансово. Все пак Вие трябва осъзнато да прецените, кое е най-важно за Вас - финансовата сигурност днес и в бъдеще или задоволяването на безкрайните материални прищевки, които маркетинговите похвати на корпорациите се опитват да ни налагат като рецепта за „щастлив живот“. От тези малки, всекидневни решения, ще зависи и качеството на Вашия финансов живот - днес и за дълги години напред.
  1. Обърнете сериозно внимание на разходите по здравеопазването

С течение на времето, повечето държави по света изпитват сериозен дефицит в здравната система, която следват - независимо дали става въпрос за млади или по-възрастни жители, нещата започват сериозно да буксуват. Следователно, бъдете подготвени за евентуални непредвидени разходи по здравеопазването по време на пенсиониране, които могат да Ви сполетят. В днешно време в Америка здравеопазването на една двойка пенсионери струва средно около $700 на месец, което включва Medicare застраховките и допълненията към тях, които се продават от застрахователи, за да допълнят тези 20%, които Medicare не покрива, под формата на Supplemental Insurance Part D. Като допълним лекарствата, които често се предписват на пенсионери, дори с намаленията към тях, могат да доведат разходите до близо $1,000 на месец. Много от нас виждат себе си в България по време на пенсионните си години, което е страхотно, но и там системата, която досега бе следвана е в процес на промяна, която е все още неясна. Разбира се, каквато и да е тази промяна, все пак тя няма да добие мащабите на разходите такива, каквито са в Америка, но все пак може да промени сегашното статукво с цел повече от разходите по здравеопазването да излизат директно от джоба на хората или да минават през застрахователи, подобно на американската система.
  1. Помислете за семейството си, ако нещо се случи с вас

Последният, но в никакъв случай най-маловажен аспект на пенсионирането е грижата за съпруг или съпруга, които остават, ако си отидем от този свят преди тях. Това е много важна част от стратегията за пенсиониране, която обаче често се пропуска да се коментира или да се разглежда в детайли, по време на пенсионното планиране, защото хората не обичат да говорят за това. Но това е един от най-сигурните моменти, които рано или късно ще настъпи и трябва да сме подготвени финансово за него. Моят съвет е да дискутирате този момент и да изберете какви биха били перспективите пред човека, когото обичате, ако един ден Ви няма до него. Говорете свободно за това и начертайте стратегия как да продължите напред в един такъв момент. Дали бихте закупили застраховка-живот за определен период или бихте оставили остатъка от личните си инвестиции и спестявания като начин за спомагане на доходите на Вашите съпруг или съпруга, това бихте могли да прецените самите Вие. Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, Вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон - (224) 522-2413 или на електронната ми поща - [email protected] Въпросите, които четете са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.
АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното-осигуряване и инвестирането/ образувателните-спестовни сметки за деца/ застрахователни полици за живот, автомобили и домове)