Компанията Nexo ще съди българските институции за 1 млрд. долара. Това каза съоснователят на Nexo Антони Тренчев в първите си интервюта, след като на 12 януари прокуратурата влезе в офисите на компанията в София и повдигна обвинения. По-рано се твърдеше, че искът ще бъде за "няколко стотин милиона". Миналата седмица прокуратурата повдигна обвиниения на Тренчев и още трима души от компанията. Те са за пране на пари, данъчни измами, участие в организирана престъпна група, финансиране на тероризма и други. Тренчев определи обвиненията като абсурдни. Той каза, че те са свързани с политическата класа, която използва „държавните органи за рекет“. Прокуратурата свърза Nexo с бившия финансов министър Асен Василев, с депутата от „Продължаваме промяната“ (ПП) Настимир Ананиев и с финансиране на кампания на „Демократична България“. Парламентът създаде комисия, която да провери случая, пише "Свободна Европа".

Според главния прокурор Иван Гешев случаят в България е започнат след сигнал от чуждестранни служби. Той добави, че е информирал „колегите от САЩ“ за действията на разследващите в София.

Nexo отхвърля тези твърдения.

В петък компанията постигна споразумение с регулаторните органи в САЩ. От Nexo се задължиха да платят глоби в размер на 45 млн. долара във връзка с нерегистрираното предлагане и продажба на свои продукти. От Nexo продължават да отричат да са извършили каквито и да е престъпления. „Не знам защо се захващат с нас, защото много сбъркаха с кого се захващат. Това е безпрецедентно. Ние имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целия мощен мозъчен тръст на прокуратурата и Nexo ще бъде капката, с която цялото нещо ще прелее. Като абсолютен минимум Гешев ще влезе по санкциите на закона „Магнитски“, каза Тренчев. Ето какво друго казаха Тренчев и Гешев през уикенда.

Какво твърди Иван Гешев

В интервю за БНТ главният прокурор Иван Гешев повтори своите тези за многобройните обвинения и за връзките на държавното обвинение със САЩ по случая „Nexo“. Той добави: „Има множество пострадали, които заявяват, че са ощетени от фирми, свързани с тази група, които са европейски граждани – граждани на Великобритания, граждани на Испания. С доста сериозни суми“, каза Гешев. Главният прокурор повтори и, че българското разследване е открило данни за трансакции от Nexo към член на Хамас, както и трансакции, свързани със санкционирана руска криптоборса. Хамас е палестинска политическа и паравоенна организация, която САЩ, ЕС и Израел определят като терористична. Гешев каза, че по разследването има и защитен свидетел, „който се притеснява за сигурността си“ и на когото е осигурена защита. Той добави, че предстои Антони Тренчев и друг от съоснователите на Нексо - Коста Кънчев, да бъдат обявени за издирване от „Интерпол“.

Какво каза Антони Тренчев за обвиненията

Съснователят на Nexo каза пред bTV, че двамата негови колеги, които бяха задържани преди дни, са видели само „два хвърчащи листа“, в които не е имало нищо повече от имената им и егенетата. По думите му е много вероятно обвинението никога да не стигне до съдебна фаза. Той каза още, че единият от двамата задържани, който в момента е пуснат под гаранция, е американски гражданин. За обвинението за извършвани трансакции от лице, което Израел е свързала с Хамас, Тренчев каза, че става въпрос за две движения, свързани с Хасан Мохамед Айеш. Двете транскации са представлявали прехвърляне на средства към борсата за криптовалути „Байненс“. Прехвърлянето на средства е от 6 ноември 2019 г. и 3 февруари 2021 г. Според Тренчев то е на стойност 1501 и 400 долара. По думи на съоснователя на Nexo самият Айеш е бил включен в списъка на Израел едва през юни 2021 г. „Това са трансакции, които излизат от наш клиент, не въпросният Айеш към уолет (електронен портфейл, бел. ред.) в „Байненс“, каза Тренчев. Той добави, че всички трансакции, които се извършват от Нексо, се проверяват по същия начин, по който те се проверяват и от някои от агенциите за сигурност в САЩ като ФБР и ЦРУ. Тренчев също отрече и това, че от компанията са заобикаляли наложените на Русия санкции и са допускали трансакции, свързани с клиенти и организации от страната.

За акцията на прокуратурата

Според Тренчев за действията на прокуратурата може да има „две заключения“. Първото той определи като „затруднение“ с работата със софтуера, с който се анализират и проверяват трансакции като тези, свързани с Махмут Айеш. Второто, според Тренчев, е „злонемереност“. „Ако трябваше да залагам пари, щях да заложа на второто“, каза още той. Според съоснователя на Нексо причините за „злонамереността“ на прокуратурата са няколко, но основните са политически: „звучно да се ударят партии като „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и да се саботира третият мандат“, каза Тренчев и определи прокуратурата като „банда“ и „шайка бандити, които вече десетилетия безчинстват в България“. На няколко пъти Тренчев направи паралел между действията на прокуратурата срещу Nexo и по разследвания, свързани с бившия премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза още, че са били направени „на пух и прах“ твърденията на прокуратурата, че действията в България са започнали след сигнал на САЩ. Той очаква да види какво ще каже главният прокурор пред представителите на американската държава.

За даренията за политически партии

За даренията, които част от служителите на Nexo са правили към политически партии, Тренчев каза, че това е било тяхно решение. Парите, които те са дарили, са били от техни собствени заплати, а самият той е знаел, че някои от тях го правят, но не се е месил в избора им. Той отхвърли обвиненията на ГЕРБ и Бойко Борисов, че по този начин се е заобикаляло реалното даряване от страна на ръководството на компанията. Според него даренията са били прозрачни. Тренчев отхвърли и твърдението, че е договарял тези дарения директно със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Предстоящ иск на Nexo

Тренчев потвърди, че компанията вече е наела адвокати, които анализират щетите, които прокуратурата е нанесла на компанията с действията си. По думите му те са оценяват на над 1 млрд. долара. По думи на Тренчев действията на прокуратурата са попречили компанията да бъде включена в една от трите основни фондови борси в САЩ – NASDAQ. Именно това е и причината от Nexo да твърдят, че ще се борят за толкова голямо обезщетение.

За споразумението в САЩ и делата в Ирландия

Според Тренчев постигнатото споразумение с регулаторните органи в САЩ показва, че компанията няма проблеми нито на федерално, нито на щатско ниво. Той подчерта, че компанията не е признавала вина за действията си, както и че е спряла да оперира на американския пазар преди повече от година, а самият процес по постигане на споразумение с властите е продължил близо две години. Относно делото, което се води срещу компанията от трима ирландски граждани, Тренчев каза, че то има „частно-правен характер“ и се води от „опортнюнисти“, както и че от компанията нямат притеснения за неговия развой.