сн. „Хиндустан таймс“

Д-р Петър Кътев

Знае се, че където има тъпотия и немарливост, всеки по-интелигентен човек би осъзнал, че всякаква епидемична ситуация е възможна. Липсата на хигиенни качества в съчетание с мърляшко мислене са в състояние да докарат не зика вирус, а и вселенски потоп. Това заболяване, което разбуни духовете през изминалите дни, е достойно за сюжет на филма „Страх". Като всяко такова и то има своята специфика. Поначало симптомите му са идентични с тези на актуалните грипове за сезона - висока температура, макулопапулозен обрив, главоболие. Проблемът е, че той нахлува в лимфата и кръвния поток, от което последиците са животозастрашаващи, особено за бременни в първите месеци. Възможен е и повишен риск от микроенцефалия. Дори здравни организации в някои държави като Доминиканската република, Колумбия, Еквадор, Ямайка, Салвадор препоръчват на своите поданички да отложат зачеването за по-късен период. Този съвет е породен от факта, че заболяването нахлува през плацентата и поразява мозъка на плода, което от своя страна води до тежки увреждания при новороденото.

Причината за болестта е открита през 1947 г. в местността Зика, Уганда, при макаците (вид маймуни). А през 1968 г. се изолира от болен човек в Нигерия. Оттам инфекциозната лавина подпуква Габон, Египет, Сиера Леоне, Уганда, Танзания, Централната африканска република, държави от Азия - Индонезия, Филипините, Виетнам, Тайланд, Малазия (все любими дестинации за секстуризъм). По този повод е важно за пътуващите по тези места европейци, американци, канадци на билета да бъде написано: „Сексът убива и в най-добрия случай може да ви донесе идиотия в семейството."

За първи път през 2009 г. биологът от Държавния университет на Колорадо Браян Фоу заразява жена си посредством полов контакт със зика вирус непосредствено след посещение в Сенегал, където най-вероятно е ухапан от комари. А може да се е заразил и по друг начин - няма твърди данни. Това е първият случай, при който е доказано, че вирусът се предава от човек на човек дори и чрез сексуален контакт. Не трябва да забравяме, че това заболяване е и зооноза. Иначе казано, бомба със закъснител.