Американската агенция за контрол на храните и лекарствата разреши отглеждането и продажбата на генно модифицирана сьомга, съобщиха световните агенции. Тя расте два пъти по-бързо от естествения вид и става по-голяма, което означава по-ниска цена, повече консумация и по-големи печалби. Така рибата се превръща в първото генно модифицирано животно, одобрено за консумация от хора.

ГМО рибата представлява атлантическа сьомга, инжектирана с хормон от кралска сьомга, за да расте по-бързо. Инженерите са в състояние да поддържат хормона активен през цялата година. Естественият вид сьомга има този хормон на растежа само в определен период от годината.

Администрацията на президента Барак Обама задържаше години наред разрешението за отглеждането и разпространението на ГМО сьомга поради опасения за това доколко е полезна и доколко безопасна.

Биотехнологичната компания "Аква Баунти", създала ГМО сьомгата, е подала документи преди близо 20 години.

Сега Агенцията за контрол на храните и лекарствата дава разрешение за отглеждането и продажбата й. Според документа в генно модифицирания вид има незначителни биологични разлики в хранителния профил в сравнение със сьомгата, отглеждана в т.нар. ферми.

Противниците на ГМО обаче я наричат "франкенриба" и твърдят, че употребата ѝ може да предизвиква алергии. Aлармират и за опасността от замърсяване на дивата природа и на истинския естествен вид.

Има критици, които смятат, че инженерното производство на животински видове има и етична страна и не трябва да бъде разрешавано.

Според Агенцията за храните и лекарствата няма доказателства, че ГМО храните са опасни.
Според опонентите обаче няма и доказателства, че са безопасни.

ГМО сьомгата ще може да бъде развъждана само в два контейнера на сушата - в Канада и в Панама. Отглеждането й в САЩ е забранено. Мерките за безопасност включват развъждане на стерилни риби с цел превенция на чифтосването с други "в малко вероятния случай на бягство".

Факт е, че дори и с ниски цени, ако генно модифицираните храни са обозначени, те не са предпочитани от потребителите в САЩ, затова производителите им въпреки настояванията на Потребителския съюз се опитват по всякакъв начин да отлагат етикетирането им.

Сега някои търговци на дребно категорично отказват да продават ГМО сьомга въпреки разрешението. Притесненията са, че още не се знае доколко хората ще я купуват.