Радвам се, че комисията започва разследване. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин.

Това коментира пред журналисти в парламента Делян Добрев от ГЕРБ-СДС,  който е и председател на Комисията по енергетика, във връзка със започналото от Европейската комисия разследване на България във връзка с данните, че руската петролна компания „Лукойл“ се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.   

Добрев обясни, че ЕК дава възможност за България, ако прецени да даде дерогация, и посочи, че дерогацията не е дадена от ЕК, а от Министерския съвет.

"Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията", попита Добрев и заяви, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. "Такова предложение бе внесено юни месец тази година", припомни той.  

"От първия ден, в който Асен Василев отиде в ЕК и се тръшна и каза, че ще блокира всички санкции към ЕК, ако те не дадат дерогация за България, ние твърдим, че по този начин се заобикалят санкциите и резултатите са на лице. Санкциите ги заобикаля “Лукойл” с активната подкрепа на българското правителство, с активната подкрепа на сегашния премиер, миналогодишния премиер, както и финансовия министър”, добави Добрев.

Той коментира, че подготвя ново предложение за отпадане на дерогацията.

“Ще го внеса и се надавам този път да се събере мнозинство около това предложение”, каза той и добави: "Опорката, че нещо трябва да се нагласи в рафинерията, за да работи с неруски петрол, е една опашата лъжа.

На въпрос дали дерогацията може да се превърне в причина за падането на правителството, Добрев отговори: “Дай Боже”.