Задържаните за отвличане с цел грабеж мъже от Разградско са объркали жертвата си.

Това съобщиха на брифинг в Окръжната прокуратура окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на Областната дирекция на МВР в Разград старши комисар Мирослав Иванов, предаде БТА.

По думите на Тодоров такава грешка се случва много рядко в криминалистиката. Той припомни, че разследването на случая е започнало на 2 ноември, след подаден късно вечерта сигнал от жителка на Хърсово. Тя обяснила, че маскирани непознати нахлули в дома ѝ, нападнали били мъжа, с когото живее на семейни начала, насила го качили в автомобил, а на изхода на селото – на пътя за с. Богданци, го изхвърлили от колата и се оттеглили в неизвестна посока.

„Оказало се, че мъжът е отвлечен и пребит по погрешка, заради близо 3000 лв., които  негов съселянин намерил. Парите били мухлясали и почти негодни за използване. Той е направил постъпки в банка в Разград да бъдат подменени. По някакъв начин похитителите успяват да се доберат до бордерото за подмяна на парите и решават да ги откраднат“, обясни окръжният прокурор. За да стигнат до притежателя на парите, задават на джипиеса на джипа БМВ Х 5, с който се придвижват от Острово до адреса му в Хърсово, но се оказва, че всъщност навигацията им изиграва лоша шега и ги закарва на друг адрес. 

Мъжете на възраст между 28 и 41 години, които са отвлекли и пребили 52-годишната жертва, са били с пистолети, пушка и маски. Насилствените действия спрямо пострадалия са продължили повече от част. В тежко състояние със счупена челюст и натъртвания пострадалият е настанен в разградската болница. Похитителите са направили опит да отвлекат и доведената дъщеря на потърпевшия, но момичето се барикадирало в една от стаите, обясни окръжният прокурор. 

Той добави, че в резултат на съвместните действия с Областната дирекция на МВР в Разград дирекцията са установени всички по думите му петима „пишман извършители“ на деянието. Задържани са четирима от тях, тъй като петият се присъединил към останалите по пътя по тяхна покана.

За двама от тях, които са криминално проявени за различни престъпления са внесени мерки за неотклонение "задържане под стража", които ще се гледат в петък от състав на Разградския окръжен съд. Тодоров посочи, че обвиненията срещу тях са за грабеж и отвличане, като наказанието за първото деяние е лишаване от свобода от 5 до 15 години, а за отвличане - от 7 до 15 години. Той уточни, че петимата нямат официална месторабота, занимават се с бодибилдинг.