Предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за нови министри не могат да включват зам.-председатели на политически партии, каза президентът Румен Радев.

Той визира предложението на Главчев зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да стане служебен външен министър.

"Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредно доказателство за провала на конституционната реформа. В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите които гласуваха промените, всъщност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Виждате как от партийни събрание се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателя. За външен министър стана ясно от къде идва заръката, но от къде идва смяната на земеделския министър?", каза Радев.

 

"И аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства. Не е ли странно премиер да сменя мнението си през ден?", каза държавният глава.

„В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, посочи още той.

Президентът коментира, че е невъзможно според Конституцията да има "вот на недоверие" срещу служебен кабинет.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

А вчера стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.