Рапърът Иван Динев-Устата, който напоследък се изявява в амплоато и на стендъп комик, написа в социалните мрежи, че имиграционните власти на Съединените щати са му отказали петиция за работна виза с внушението, че причината за това са позициите му, изразени в неговото творчество. Свободата на изразяване обаче е залегнала в Първата поправка на американската Конституция. А твърденията на Устата съвсем не отговарят на истината, показа проверка на BG VOICE. Устата няма отказ нито на петицията, нито на работна виза.

На 14 април във Facebook Устата пише: „Скъпи сънародници зад океана, турнето, което трябваше да осъществя през април и май в Америка се отменя поради отказа да ми бъде издадена петиция за работна виза с неуточнени засега причини! Аз разбира се вярвам, че това е „абсолютно случайно недоразумение“ и няма нищо общо с последните ми музикални проекти. До момента съм правил три турнета в щатите и безпроблемно съм получавал работна виза. Сигурен съм, че рано или късно ще разбера причините за настоящия отказ и ще ги споделя с вас. Бъдете сигурни, че този отказ няма да повлияе на гражданската ми позиция, дори ви обещавам, че много скоро тя ще бъде още по-силно изразена! Бъдете здрави, силни и горди българи и....ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО!“ (оригиналният правопис е запазен – бел. авт.)

Постът му е споделен 87 пъти и е събрал над 500 коментара и предизвика типичния сблъсък по оста „Русия срещу Запада“, като мнозина побързаха да подкрепят Устата и да намерят

вина в американските власти и опит за цензура

заради творчеството му. Свободата на словото за изпълнителя в случая обаче се оказа възможността да лъже в социалните мрежи. Фактите се оказаха съвсем други. „Няма отказ на петицията, има искане за допълнителни доказателства по нея и тъй като това ще отнеме още време, няма да успеем да получим отговор навреме за предвиденото турне през април-май. Ако получим одобрение, ще го насрочим друг за период“, коментира пред BG VOICE Петя Романова, която организира турнето на Устата. Той трябваше да има 10 участия в 8 града в САЩ и Канада от 19 април до 5 май. Романова

не вижда политически причини в проточването на процедурата

Имиграционните власти в САЩ са пословични с бавното взимане на решения и честите искания за допълнителни доказателства по всякакви петиции. Те предлагат експресна услуга, която обаче струва допълнителна такса от близо 2,900 долара, но гарантира отговор в рамките на 15 работни дни.

„Петицията като не ти е дадена, е отказана“, коментира пред BG VOICE Иван Динев-Устата и твърди, че от нас е научил, че се искат още документи по неговия случай. И коментира, че статусът му не внушава, че са му отказали петицията по политически причини.

„Аз съм артист и искам да имам свободата да пея и представям своя спектакъл където има публика. Има българи в Мадрид, Лондон, има и в Русия. Аз идвам да пея не в държавата, а да пея на сънародниците ми. Надявам се нещата да бъдат ОК“, каза още Устата.

Устата лъже, че са му отказали US виза по политически причини

Предишните три идвания на Устата бяха като певец, а в две от турнетата беше придружаващ изпълнител на Софи Маринова. Това са съвсем друг тип работни петиции, които са по-лесни за доказване от тази на стендъп комик, коментират имиграционни адвокати, до които BG VOICE се допита.

През последната година Устата отново успя да вдигне шум около името си с три песни, посветени на Македония, „джендъри“ и свободата на словото, поставяйки в контраст Русия и либералните демокрации на Запад. И трите теми са често използвани от руската пропаганда на Балканите.

Последния си клип Устата снима в Брюксел, на Червения площад и пред мавзолея на Ленин в Москва докато Русия продължава непровокираното си нападение срещу Украйна и в момент, когато страната е изолирана от Европейския съюз и западния свят. Руските медии нашироко отразиха музикалния проект на Устата в типичния за тях пропаганден стил. Устата твърди, че не е търсил съдействието на руските власти, за да снима клипа си в Москва.

Песента обаче повтаря опорки на руската пропаганда срещу демократичните държави от Запада и България. Много от коментиращите статуса на Устата за пропадналото му турне в САЩ и Канада го призовават да направи участия в Русия. Той отговаря, че такова турне предстои през лятото, но не е ясно дали се шегува и дали вече има работна виза за там.