През лятото на 1936 г. в Ню Йорк пристигат първите български туристи в САЩ. Те правят обиколка на големите градове в централните и източните щати. Туристите – 26 души, повечето от които учители, пътуват с параходната агенция на Тома К. Бакрачев, която се намира в София. Сред тях има дори и професори, водени от сина на собственика на агенцията – Кирил Бакрачев. 

Туристите тръгват от София на 25 юли 1936 г. и според писмо от българското генерално консулство в Ню Йорк, пристигат благополучно на 11 август на пристанището с парахода „Скития“. Престоят им в Америка е няколко седмици и на 26 август в 1 часа след пладне, отново потеглят към България с най-новия и станал по-късно легендарен параход „Куин Мери“. 

Корабът „Куин Мери“, с който нашенците пътуват обратно към Европа
Източник deanoinamerica.wordpress.com

Това са първите туристи, които идват от България в Америка. Вестник „Народен глас“ – най-популярният и най-дълго просъществувал български емигрантски вестник в САЩ, в своя публикация пише, че организаторите се надяват да има и други туристи, които да посещават Америка и това да се превърне в традиция. 

Поради факта, че туристите посещават много от градовете, където има български колонии, вестникът публикува също и 

програмата на пътешествениците

цени, храна, настаняване и други подробности около пътуването. Надеждата на организаторите е много от сънародниците ни, които живеят в САЩ, да проявят интерес и да се срещнат с българските туристи. 

Тук всъщност виждаме, как ако Америка се превръща в нещо като атракция за туристите от България, то и самите туристи стават атракция за хората по местата, които те посещават в Америка и защото някъде живеят българи, но и защото самите хора са интересни. По това време екскурзиите все още не са нещо обичайно, както днес. Туристите са твърде рядко явление, защото хората нямат навика за това, все още не е така модерно да се пътува по екскурзии. Всеки пътува целево – за работа, по някакви задачи, а масовото пътуване за забавление все още е не толкова близо в бъдещето. 

И така, програмата на българските туристи включва тръгване от София на 25 юли, пристигане в Париж – престой 3 дни. 31 юли – Лондон, 1 август – Ливърпул, следва кратък престой и пътуване с параход до Ню Йорк. 

8 август – пристигане в Ню Йорк и престой 4 дни. Следва посещение на Ниагарския водопад – 2-3 дни, Детройт, Мичиган – 3 дни, кратък престой в Толидо, 2 дни престой в Кливлънд, следват Питсбърг – за кратко, 2-3 дни във Вашингтон, 2 дни отново в Ню Йорк. Следва пътуване до Шербур в Европа и трансфер до Париж, а на 3 септември – пристигане в София. 

Маршрутът е София – Париж – на отиване през Италия, а на връщане – през Австрия. Екскурзията 

струва по 26 хил. лева на човек

По тогавашния курс спрямо долара това прави 325 долара. В цената влиза пътуването от София и обратно до София, както и хотели и храна от Париж до Париж, входни такси за музеи, забележителности и бакшиши в Америка. 

Източник thecanadasite.com

Пътуването в Европа е с влак –„бързия конвенционал“, трета класа, в параходите – комфортни кабини с две и четири легла, а пътуванията в Америка са осъществени с експресни автобуси. 

А ето и част от първите български туристи, посетили Америка през 1936 г.: 

Георги Грънчаров от Харманли, търговец

Павел Велинов от София, търговец

Иван Генев от Казанлък, пенсионер

Илия Стоянов от София, полковник от запаса

Манол Гочев от София, адвокат 

Иван Хаджикостов от София, адвокат 

Якоб Рот от София, търговец 

Владимир Апостоловски от Шумен, акцизен началник 

Минко Мешулам от Варна, индустриалец 

Радка Хаджикостова от София

Златка Чолакова от село Мирковчане, Шуменско, учителка 

Цветка Чукурлиева от Карлово, учителка 

Жанда Николова от Варна, учителка

Анастасия Абаджиева от Пазарджик, учителка

Стефан П. Цонев със съпругата си пътува, за да остане в САЩ и да живее там. 

Любен П. Цонев и накрая е Кирил Бакрачев – водач на групата. 

Прави впечатление, че хората са предимно от средната и над средната класа, като формално това са предимно по-заможни българи. 

Статията, която разказва за това първо по рода си пътуване в Америка на български туристи е колкото информационна, толкова и рекламна, защото в края е посочен адресът на Бакрачев в Ню Йорк, където всеки може да отправи запитване и да се запише за екскурзия в Америка. 

Това е един малък разказ за пионерите, за първите българи, които имат възможността да се отправят на такова голямо за онези години пътуване, в което се преминава на практика почти половината свят. Днес тези екскурзии вече са нещо твърде лесно и достъпно, но някога това е било проява на истински лукс.