В навечерието на българския национален празник в щатския конгрес на Илинойс беше представена резолюция, посветена на България. В нея законодателите в щата с най-голяма българска общност зад граница обявяват март за месец на България. В залата присъстваха представители на българската общност от Чикаго. Там бе и нашият кореспондент Ясен Дараков. 

Резолюцията в подкрепа на България се ползва с одобрението на представители и на републиканската, и на демократическата партия. Двигател за нейното приемане е генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков.

Резолюцията в Конгреса на Илинойс е не само безпрецедентен знак за признание за постиженията на българската общност, но и сигнал към всички българи, американските българи в щата, които искат да се развиват в обществено-политическия живот, че техния глас е чут и че вратите на американската демокрация са отворени за тях.

Текстът на резолюцията подчертава общото историческо партньорство между САЩ и България, 20-ата годишнина от ратифицирането на протокола за приемането ни в НАТО в Сената на САЩ и 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война.

В документа се споменават успешни българи от последния век. Сред тях и изобретателят на компютъра Джон Атанасов, а в българската делегация бяха негови роднини – две сестри, които работят в щатското управление на Илинойс.

"За нас едно признание, както и за всеки българин, който живее в Илинойс,плаща такси и е разделен между двете страни на Океана, любовта към България, любовта и всичко, което ни е дадено в България и от тази страна, за нас е гордост" - сподели Антоанета Стойкова, родственица на Джон Атанасов.

Друга родственица на изтъкнатия българин, Диана Стойкова, припомни:

"Бащата на Джон Атанасов е дошъл като имигрант, като 13 годишен, в началото на 20и век, успял е да учи, да се издържа сам, да завърши бакалавърска степен и постигнал всичко, което е могъл да постигне и да научи децата си на честен труд и учение понеже съпругата му също е била образована жена, тя е била учителка."

Резолюцията ще бъде ратифицирана и в двете камери на щатския законодателен орган окончателно на 7 март, вторник.

На представянето на резолюцията присъстваха много български гости

Вносител на проектодокумента в Камарата е Джей Хофман, който представи на колегите си неговия проект и българските гости на заседанието. Именно той направи кратък преглед на връзките между САЩ и България и изложи заслугите на българската общност в икономиката и културния разцвет на Илинойс.

Резолюцията в щатския Сенат е внесена от републиканеца Дан Макконки. Той е бивш лидер на републиканците и е женен за българката Милена – от Варна.