Служебното правителство обяви, че отпуска 39 милиона лева за заплати на университетските преподаватели. Всъщност тези 39 милиона са вече предвидени в Бюджет 2024 като част от 52-та милиона, отпуснати за увеличение на заплатите на преподавателите по време на нашето управление. Накратко: ГЕРБ-ДПС отново раздават пари, заложени в бюджета от кабинета "Денков", като свои.

Това пишат от Продължаваме промяната в своя позиция, изпратена до медиите.

„Винаги съм казвал, че преподавателите във висшите училища трябва да са много добре платени, а заплатите трябва да вървят с високи изисквания за качество. Затова през последните години постоянно вдигахме средствата за образование. Предложих и редица мерки за повишаване на качеството на преподаване“, казва Николай Денков. 

„Само за 2024 г. приехме допълнително 52 млн. лева за увеличение на заплатите във висшите училища, БАН и Селскостопанската академия. Средствата винаги бяха приветствани, но мерките за качество бяха отричани и бламирани от същите тези ректори, които сега искат да протестират“, продължава той. 

Преди два месеца ГЕРБ, в нарушение на Конституцията, гласуваха промени в Закона за висшето образование за допълнително увеличаване на заплатите на преподавателите, без дори да са осигурили парите и без да ги обвързват с качеството на преподаване. В същото време ГЕРБ провалиха безплатното образование за 127 хиляди студенти и докторанти. 

„Очаквам протестът да се използва, за да се атакува бюджетът на Асен Василев - въпреки че по същество ректорите ще протестират срещу популистките промени на ГЕРБ в закона. 

Нека да е ясно, че когато става въпрос за образованието, предизборният популизъм нанася щети най-вече на студентите - а те имат нужда и от широк достъп, и от високо качество. И ние сме длъжни да ги осигурим, за да се развиваме като нормална европейска България“, завършва Денков.