Стотици полицаи в Нормандия издирват затворник, който избяга от полицейски микробус, при инцидент, който шокира цяла Франция.

Автомобил блъсна затворнически микробус, транспортиращ Мохамед Амра, известен като "Мухата", на пункт за плащане на пътни такси. След това въоръжени мъже откриха огън по автомобила, убивайки двама служители.

"Използват се всички средства, за да бъдат открити тези престъпници", заяви френският вътрешен министър Жералд Дарманин.

На 14 май бяха мобилизирани около 200 жандармеристи и се извършват проверки на превозни средства на ключови места.

Президентът Еманюел Макрон съобщи, че "се прави всичко възможно, за да се открият извършителите".

"Малко преди 11:00 ч. местно време на 14 май микробусът, превозващ Амра, премина през бариерата за плащане на пътни такси в Инкарвил в региона Еуре в Северна Франция. По същото време автомобил „Пежо“ го удари отпред, за да го спре. Въоръжени мъже излязоха, към тях се присъединиха и други мъже, които излязоха от автомобил "Ауди", който вероятно е следвал автомобила на затвора", разказа държавният прокурор на Париж Лоре Бекуо.

Те "стреляха няколко пъти" по двете превозни средства, убивайки и ранявайки служители, преди да напуснат мястото на инцидента и да вземат със себе си Амра.

Двата автомобила, за които се предполага, че са били използвани от престъпниците, бяха намерени опожарени на различни места, по-късно на същия ден.

Един от убитите полицаи "оставя след себе си съпруга и две деца, които след два дни е трябвало да отпразнуват 21-ия си рожден ден".

Вторият убит офицер, на 34 години, оставя съпруга, която е бременна в петия месец.

При нападението са ранени още трима служители.

"Ще бъде направено всичко - и имам предвид всичко - за да бъдат открити извършителите на това ужасно престъпление. Това са хора, за които животът няма никаква стойност", заяви френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети.

Те ще бъдат открити и наказани "по начин, който е пропорционален на престъплението им", добави той.

Амра беше осъден за кражба с взлом на 10 май и беше обвинен от прокуратурата в Марсилия за отвличане, довело до смърт.

Според някои френски медии Амра се е опитал да избяга от затворническата си килия по-рано тази седмица.

Той има 13 присъди, като първата датира от октомври 2009 г. - когато е бил на 15 години. Твърди се, че Амра е свързан с банда в южния град Марсилия, който е засегнат от насилие, свързано с наркотици.

Досегашното му криминално досие не съдържа присъди за престъпления, свързани с наркотици.