сн. Фейсбук

Приятелят на опиталата да се самоубие грация Цветелина Стоянова - вратарят Александър Любенов, публикува на профила си във фейсбук прочувствено обръщение към всички, които я подкрепят в борбата й за живот. Както е известно, българската националка по художествена гимнастика миналия вторник полетя от шести етаж и в момента се намира в тежко състояние в „Пирогов".

„Едно момиче даде всичко най-добро за България, сега е време България да даде всичко най-добро за едно момиче. И както тя се постара да представи България с добра слава, нека сега не петним нейната слава", призова младежкият национал, който тези дни бе представен като ново попълнение на пловдивския „Локомотив".

„Сега аз ще ви кажа коя е тя. Цвети е най-доброто момиче, най-силното и най-борбеното момиче, което съм срещал. Силен характер с чиста душа. Точно заради това тя и този път ще се пребори и няма да се предаде. А вие, хора, които се възползвате от злополуката, за да превърнете това в топ новина, сте безхаберници, които не осъзнавате тежестта на думите и тяхното влияние. Всичко друго, написано от хора, които до вчера дори не знаеха коя точно е тя, е не само излишно, но и некоректно. Неистини използвани за привличане на обществено внимание. Тази борба е не само лична, тази борба е национална. Стискайте палци и се молете!

Благодаря на всички, които от сърце се молят за нейното скорошно възстановяване. Благодаря и на всички, които са с нея", написа Александър Любенов.

Междувременно златните момичета на България се отчетоха с бронзов медал със златен отблясък и геройско послание за борба към Цвети Стоянова. Това спечелиха те на Европейското първенство по художествена гимнастика в Израел. Грациите на Ина Ананиева грабнаха третото място във финала на 3 чифта бухалки и два обръча.

По време на награждаването героините - Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова, бяха закичени със своите медали. Но в случая отличията не бяха само пет. Капитанката Михаела Маевска стискаше още един, който вдигна високо. Само този медал имаше значение. Медалът за Цвети. Него носят в София за своята сестра...

„Това е медал, който ще занесем на Цвети, за да победим заедно смъртта. Това е медалът за силата на живота и за победата над смъртта", заяви шефът на българската художествена гимнастика Илияна Раева.

„Това е най-голямата ни лична победа", каза след успеха Ренета Камберова.

Изключително концентрирани, знаещи, че излизат заради своята приятелка, петте български момичета изиграха съчетанието си без видими грешки. Получиха оценка 18.183, с която завоюваха бронзовите медали. Шампионки станаха домакинките от Израел, а на второ място завърши Испания.

Европейските шампионки в многобоя - Русия, направиха грешки и в двата си финала. Те останаха след българките и на съчетанието с пет ленти. Там момичетата на Ина Ананиева отново играха без видима грешка и получиха 18.066. Шампионки са момичетата от Беларус пред Израел и Испания.

„На ансамбъла им казах, че заради нея трябва да го направят. Те искаха да си тръгнат. За мен беше на живот и смърт да ги убедя да останат. Беше много важно да ги убедя", сподели президентът на федерацията Илиана Раева. Треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева пък разказа за Цвети: „Имаше проблем с нея след Световната купа в Испания, тогава категорично каза, че не издържа и не иска да тренира повече. Нямам отговор какво не съм разбрала. Не разбрах, че иска да се откаже седмица преди Европейското и два месеца и половина преди Олимпиадата... Тогава вече имахме съмнения, че е затормозена, че иска да каже нещо", призна Ананиева.

„От психолога Таня Янчева знам, че Цвети не е в депресия. Много ми е тежко и много ме боли. Последните дни спеше вкъщи, спях до нея. Единственото, което казваше, е, че ще ни провали и няма да издържи. Разплака се веднъж при Илиана, после при мен на тренировката. Казах й тогава - ела с нас на Европейското, без да играеш. После тя им написа в чата на останалите момичета, че се отказва. Михаела Маевска събра момичетата и отидоха при нея. Миналата седмица беше непрекъснато „ще тренирам, няма да тренирам". В събота през нощта сменихме акредитациите, а ние пристигнахме във вторник", разкри треньорката.